ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Κρατάει τις 900 μονάδες – Αντίρροπες τάσεις στο ταμπλό

Στο -0,05% και τις 904 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Κρατάει τις 900 μονάδες – Αντίρροπες τάσεις στο ταμπλό

Στάσιμο λίγο άνω των 900 μονάδων παραμένει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προχωρούν σε λελογισμένες αγοραπωλησίες, έχοντας στραμμένο το βλέμμα τους στο βιβλίο προσφορών της ΔΕΗ για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) έως 1,35 δισ. ευρώ.  

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της συνεδρίασης (14.15), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακή πτώση της τάξης του 0,05% και διαμορφώνεται στις 904,76 μονάδες, χάνοντας σχεδόν μισή μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (905,16 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τέσσερις μονάδες (από 902,59 έως 906,31 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 27 εκατ. ευρώ μέσα στις πρώτες 3,5 ώρες. 

Η εικόνα στασιμότητας αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην αδυναμία που εκδηλώνεται σε αρκετές εισηγμένες, με τις υψηλότερες πιέσεις να ασκούνται στις μετοχές των Aegean και Mytilineos, οι οποίες χάνουν 1,5%.  

Από την άλλη πλευρά, ο Γενικός Δείκτης υπερασπίζεται με άνεση τις 900 μονάδες, χάρη στα στηρίγματα από τις μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo, Lamda Development και Eurobank, οι οποίες ενισχύονται κατά τουλάχιστον 1%.  

Στη ΔΕΗ το βλέμμα των επενδυτών 

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί η διαδικασίας υποβολής προσφορών για την ΑΜΚ της ΔΕΗ (+0,65%), η οποία θα διαρκέσει έως την Πέμπτη. Η δημόσια πρόσκληση περιλαμβάνει την έκδοση 130 έως 150 εκατ. νέων μετοχών, με την τιμή διάθεσης να καθορίζεται μεταξύ 8,50 και 9 ευρώ.  

Αυτό σημαίνει ότι η διοίκηση θα αντλήσει από 1,105 έως 1,35 δισ. ευρώ, ισχυροποιώντας σημαντικά το κεφαλαιακό της απόθεμα και χρηματοδοτώντας το επενδυτικό της πρόγραμμα.  

Ενδεικτικό της ισχυρής ζήτησης, είναι το γεγονός ότι το ζητούμενο ποσό καλύφθηκε σε μόλις μία ώρα, με τις προσφορές να ορίζονται στην ανώτατη δυνατή τιμή, δηλαδή στα 9 ευρώ.

Τελευταίο ανάχωμα; 

Η εν εξελίξει ΑΜΚ, σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, ενδέχεται να αποτελεί το τελευταίο ανάχωμα πριν την επόμενη ανοδική κίνηση της ελληνικής αγοράς, η οποία εδώ και μήνες μοιάζει κολλημένη πέριξ των 900 μονάδων, με σαφή αδυναμία προσέγγισης των 930 – 950 μονάδων.  

Στον βαθμό που δεν θα υπάρξει σημαντική διόρθωση στις ξένες αγορές, η Λεωφόρος Αθηνών διαθέτει τα εχέγγυα να κινηθεί προς τον επόμενο μεγάλο στόχο, κλείνοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το τελευταίο δίμηνο του 2021.    

Βέβαια, σε αυτή την πορεία είναι πιθανόν να υπάρξουν προσκόμματα και εμπόδια, όπως η σταδιακή άρση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, ο πληθωριστικός κίνδυνος, η μείωση του περιθωρίου της εταιρικής κερδοφορίας κ.α.  

Ξεχωρίζει και πάλι η Eurobank  

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος εμφανίζει μικρά κέρδη, με αποτέλεσμα να ενισχύεται ελαφρώς στο +0,22% και να καθορίζεται στις 591,14 μονάδες.  

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Eurobank, η οποία αυξάνεται κατά 1% και διαμορφώνεται στο 0,94%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών. Κατά 0,2% αυξάνεται και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία διαπραγματεύεται στα 2,7 ευρώ.  

Η μετοχή της Πειραιώς, στον αντίποδα, υποχωρεί στο -1% και το 1,46 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank καταγράφει μικρή πτώση κατά 0,4%. Άνω του 1,5% ορίζονται, τέλος, οι απώλειες για τη μετοχή της Attica Bank. Πιο αναλυτικά:  

  • Alpha Bank -0,36% 1,106 ευρώ  
  • Attica Bank -1,67% 3,825 ευρώ  
  • Eurobank 1,08% 0,94 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα 0,22% 2,746 ευρώ  
  • Πειραιώς -1,02% 1,455 ευρώ  

Μικρές διακυμάνσεις στο ταμπλό  

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι επενδυτές επιδίδονται σε λελογισμένες και μικρού εύρους αγοραπωλησίες, με τις μετοχές των Aegean και Mytilineos να διολισθαίνουν κατά 1,5%. Στο -1% ακολουθούν οι μετοχές των ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΕΛΠΕ και ΟΠΑΠ. 

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή ενισχύεται κατά 1,2% και τα 11,7 ευρώ, ενώ οι μετοχές των Jumbo και Lamda Development αυξάνονται κατά τουλάχιστον 1,5%, παρέχοντας στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη. 

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, υπό πίεση τελούν οι μετοχές των Πλαίσιο, Τεχνική Ολυμπιακή και Autohellas, οι οποίοι υποχωρούν κατά 2%. Αντίθετα, η μετοχή της Ευρωπαϊκής Πίστης συνεχίζει σε θετικό έδαφος, κερδίζοντας 1%. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.15), 30 μετοχές κινούνται ανοδικά, 69 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 19 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 64,9 δισ. ευρώ, οριακά μειωμένη κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα.  

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς              

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News