Business & Finance Δευτέρα 1/11/2021, 16:19
ΑΓΟΡΕΣ

Το άγνωστο crypto που εκτοξεύθηκε 400% μετά τη μετονομασία του Facebook

Πώς συνδέονται

Το άγνωστο crypto που εκτοξεύθηκε 400% μετά τη μετονομασία του Facebook

Το rebranding του Facebook, αναμφίβολα, αποτέλεσε το γεγονός της προηγούμενης εβδομάδας, με τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ να ανακοινώνει τη μετονομασία της εταιρείας σε META. 

Η εν λόγω αλλαγή, όμως, φαίνεται ότι ευνόησε σημαντικά ένα μέχρι πρότινος άγνωστο κρυπτονόμισμα, το Mana, το οποίο χρησιμοποιείται για αγοραπωλησίες ψηφιακής γης.

Η τιμή του Mana εκτοξεύθηκε το Σάββατο στα επίπεδα ρεκόρ των 4,16 δολαρίων, καταγράφοντας άνοδο άνω του 400% μέσα σε λίγες ώρες. Σήμερα, βέβαια, έχει «μετριάσει» τα κέρδη στα 3,16 δολάρια.

Πώς εξηγείται, ωστόσο, αυτή η τόσο ραγδαία και απότομη άνοδος; 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το νέο λανσάρισμα του Facebook αναμένεται να μετατοπίσει το επίκεντρο από τα social media στην ψηφιακή πραγματικότητα, δηλαδή στο λεγόμενο metaverse, όπου οι χρήστες θα αλληλοεπιδρούν ψηφιακά και θα ανταλλάζουν ψηφιακά αντικείμενα. 

Κατ’ επέκταση, ένα ψηφιακό ακίνητο, όπως αυτά που διαπραγματεύονται μέσω του Mana, θεωρείται ότι εντάσσονται στους ωφελημένους αυτής της νέας και πολλά υποσχόμενης τάσης. 

Το Mana, το οποίο ιδρύθηκε το 2017, αποτελεί το μέσο για την αγορά και την πώληση ψηφιακών ακινήτων, χρησιμοποιώντας ως βάση το blockchain του Ethereum, του Νο.2 κρυπτονομίσματος παγκοσμίως.  

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι πέραν του Mana και άλλα ψηφιακά νομίσματα, τα οποία εστιάζουν στην ψηφιακή πραγματικότητα, θα ωφεληθούν του metaverse, ιδίως όσο αυτό γίνεται ολοένα και πιο αποδεκτό. 

Τι είναι τo metaverse

Για όσους δεν είναι βαθιά μυημένοι στην τεχνολογία, το metaverse μοιάζει εκ πρώτης όψεως με μια βελτιωμένη εκδοχή του Virtual Reality (VR – εικονική πραγματικότητα). Όμως στην πραγματικότητα, είναι πολλά περισσότερα.

Κατ΄ αναλογία, το metaverse θα μπορούσε να είναι για το VR ό,τι είναι τα σημερινά smartphones για τα πρώτα κινητά τηλέφωνα της δεκαετίας του 1980.

Για πολλούς είναι το μέλλον του ίντερνετ, αφού αντί να κάθεται μπροστά από έναν υπολογιστή, στο metaverse, ο χρήστης θα μπορούσε να χρησιμοποιεί ένα headset για να εισέλθει σε έναν ψηφιακό κόσμο και να συνδεθεί με κάθε λογής ψηφιακά περιβάλλοντα.

Σε αντίθεση με το σημερινό VR, το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως για το gaming, αυτός ο ψηφιακός κόσμος θα χρησιμοποιείται για τα πάντα: Για τη δουλειά, για παιχνίδια, για συναυλίες, για σινεμά ή απλά για παρέα.

Ο περισσότερος κόσμος φαντάζεται ότι ο καθένας θα έχει ένα τρισδιάστατο avatar του εαυτού του, που θα χρησιμοποιεί στο metaverse. Όμως, όλα αυτά είναι ακόμα στο επίπεδο των ιδεών, έτσι κανείς δεν μπορεί να πει τι ακριβώς είναι το metaverse.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Bank of America: Αυτές είναι οι 14 τεχνολογίες που θα αλλάξουν το μέλλον

Facebook: 10.000 προσλήψεις στην Ευρώπη για την ανάπτυξη του ‘metaverse’

Metaverse: Ο άνθρωπος που δημιούργησε τον όρο έχει κάτι να πει για το Facebook

Γιατί ο πρώην CEO της Google φοβάται το metaverse και την τεχνητή νοημοσύνη

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News