Business & Finance Πέμπτη 28/10/2021, 19:57
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Κέρδη στον απόηχο των ανακοινώσεων της ΕΚΤ

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 σημείωσε άνοδο 0,24%

Ευρώπη: Κέρδη στον απόηχο των ανακοινώσεων της ΕΚΤ

Ανοδικά κινήθηκαν ως επί τω πλείστων οι ευρωπαϊκές μετοχές στη σημερινή συνεδρίαση, σε μια ημέρα που οι αποφάσεις από τη σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αναμένοντας με μεγάλο ενδιαφέρον από τους επενδυτές. Παράλληλα τα εταιρικά αποτελέσματα για το προηγούμενο τρίμηνο για άλλη μια συνεδρίαση ήταν στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 σημείωσε άνοδο 0,24%, με τον τεχνολογικό κλάδο να ξεχωρίζει εν αναμονή των ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων για το γ΄ τρίμηνο των Amazon και Apple, μετά το πέρας της συνεδρίασης στη Wall Street, ενώ με κέρδη 1,55% έκλεισε ο κλάδος των τροφίμων και ποτών.

Το χρηματιστήριο του Παρισιού ενισχύθηκε κατά 0,75%, στο Μιλάνο ο FTSE MIB ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση υψηλότερα κατά 0,31%, ενώ Φρανκφούρτη και Λονδίνο έκλεισαν με οριακές απώλειες της τάξεως του 0,06% και 0,05% αντίστοιχα.

Η ΕΚΤ δεν επιφύλασσε καμία έκπληξη από τη σημερινή της συνεδρίαση, διατηρώντας τη νομισματική της πολιτική στην ίδια πορεία την οποία έχει χαράξει στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας μετά την πανδημία.

Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου, η Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε ότι η άνοδος του πληθωρισμού είναι παροδική, ενώ διαβεβαίωσε ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων έκτακτης ανάγκης για την πανδημία (ΡΕΡΡ) θα τερματίσει όπως είναι προγραμματισμένο στα τέλη Μαρτίου του 2022.

Πιέσεις δέχθηκε ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας, μετά τις ανακοινώσεις των Volkswagen και Stellantis αναφορικά με την πορεία τους το προηγούμενο τρίμηνο. Οι δύο εταιρείες συνολικά περιόρισαν την παραγωγή τους κατά 1,4 εκατ. αυτοκίνητα, εξαιτίας της έλλειψης των ημιαγωγών.

Η  Volkswagen δημοσίευσε χειρότερα του αναμενομένου αποτελέσματα για το γ΄ τρίμηνο, με αποτέλεσμα η μετοχή της να δεχθεί πιέσεις και να ολοκληρώσει τη συνεδρίαση με απώλειες 4,14%.

Παράλληλα, η βρετανική Ένωση Κατασκευαστών και Εμπόρων Αυτοκινήτων, ανέφερε ότι ο Σεπτέμβριος ήταν ο χειρότερος Σεπτέμβριος από το 1982 αναφορικά με την παραγωγή αυτοκινήτων, καθώς αυτή μειώθηκε κατά 41,5%. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News