Business & Finance Τετάρτη 27/10/2021, 19:40
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Με πτώση 0,4% ο δείκτης STOXX 600

Ευρωπαϊκές μετοχές: Με πτώση 0,4% ο δείκτης STOXX 600

Υπαναχώρησαν από τα ιστορικά υψηλά τους οι ευρωπαϊκές μετοχές στη σημερινή συνεδρίαση, με τους μεταλλευτικούς ομίλους να καθοδηγούν τις απώλειες εν μέσω ανησυχιών ότι τα μέτρα που λαμβάνει η Κίνα θα πλήξουν τις τιμές των μετάλλων. Την ίδια στιγμή, τα μεικτά εταιρικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου σε συνδυασμό με τις επικείμενες συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών κράτησαν τους επενδυτές στο περιθώριο. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 0,4% στις 474,04 μονάδες, αφού έκλεισε σε ιστορικό υψηλό στη συνεδρίαση της Τρίτης. Τις απώλειες καθοδήγησαν οι μεταλλευτικοί όμιλοι, με πτώση 1,9%, καθώς η παρέμβαση του Πεκίνου για να φρενάρει την αλματώδη άνοδο των τιμών εμπορευμάτων έπληξε τις τιμές μετάλλων και άνθρακα. 

Τα μεικτά εταιρικά αποτελέσματα άσκησαν επίσης κάποιες πιέσεις, με τη μετοχή της Deutsche Bank να υποχωρεί 6,9%, παρά τα καλύτερα του αναμενομένου τριμηνιαία κέρδη, καθώς οι επενδυτές εγείρουν αρκετά ερωτηματικά. Σε πτώση 16% και η μετοχή της γαλλικής εταιρείας πληρωμών Worldline, ασκώντας πιέσεις στο STOXX 600, στον απόηχο των αποθαρρυντικών αποτελεσμάτων αλλά και προβλέψεων. 

Τα βρετανικά blue chip υποχώρησαν 0,3%, σε αντίθεση με τις μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης που κινήθηκαν ανοδικά, από τη στιγμή που η βρετανική κυβέρνηση έδωσε βελτιωμένες προοπτικές για την οικονομία. Οι traders εστιάζουν τώρα στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη, όπου αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική της και ταυτόχρονα να προσπαθήσει να συγκρατήσει τις προσδοκίες των αγορών για τον πληθωρισμό. 

«Η ΕΚΤ θα παραμείνει υποστηρικτική, όμως και πάλι ενέχει ο κίνδυνος το όποιο μήνυμα ή όποια λεκτική να μην γίνει κατανοητή από τις αγορές ή να παρερμηνευθεί», αναφέρει ο Ρόλαντ Καλόϊαν, επικεφαλής ευρωπαϊκής στρατηγικής για τις μετοχές στη SoGen. 

Ωστόσο, παρά την αβεβαιότητα, ο δείκτης STOXX 600 αναμένεται να παρουσιάσει τον Οκτώβριο κέρδη άνω του 4%, καθώς τα καλύτερα του αναμενομένου εταιρικά αποτελέσματα αντιστάθμισαν τις ανησηχίες για τον πληθωρισμό και την παγκόσμια ενεργειακή κρίση. 

Τα εταιρικά κέρδη στην Ευρώπη αναμένεται να αυξηθούν 52% στο τρίτο τρίμηνο, στα 99,8 δισ.ευρώ από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Refinitiv, αρκετά βελτιωμένα από τις προβλέψεις της προηγούμενης εβδομάδας που έκαναν λόγο για 47,6%. 

Στους μεγάλους κερδισμένους της σημερινής συνεδρίασης συγκαταλέγονται η γαλλική εταιρεία οικιακού εξοπλισμού SEB που ενισχύθηκε 12,4%, η κατασκευάστρια ηλεκτρικού εξοπλισμού Schneider Electric με άνοδο 2,4% και η Puma με κέρδη 3,6%. 
 
Από τους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX υποχώρησε 0,33%, ο βρετανικός FTSE 100 έχασε επίσης 0,33% και ο γαλλικός CAC-40 κατέγραψε απώλειες 0,19%.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX-35 έκλεισε με πτώση 0,33% και ο ιταλικός FTSE MIB κινήθηκε πτωτικά κατά 0,61%.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
  
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News