ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Στάση αναμονής λίγο πάνω από τις 900 μονάδες

Στο +0,15% και τις 903 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Στάση αναμονής λίγο πάνω από τις 900 μονάδες

Σταθεροποιητικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο διατηρείται σταθερά άνω του ψυχολογικού σημείου των 900 μονάδων, δίχως ωστόσο να εμφανίζει δυναμική για την προσέγγιση υψηλότερων επιπέδων. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακή άνοδο της τάξης του 0,15% και διαμορφώνεται στις 903,57 μονάδες, κερδίζοντας 1,5 μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (902,09 μονάδες). 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε δύο μονάδες (από 902,89 έως 904,88 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 3 εκατ. ευρώ μέσα στο πρώτο ημίωρο.  

Ο χαμηλός όγκος, σε μεγάλο βαθμό, εξηγείται αφενός από τις ανησυχίες για μια διόρθωση στις διεθνείς αγορές (ως απόρροια της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής), αφετέρου από το νέο μπαράζ αντλήσεων κεφαλαίων (ΑΜΚ, ομολογιακές εκδόσεις) από τις εισηγμένες. 

Σήμερα, για παράδειγμα, η Πειραιώς βγαίνει στις αγορές των πράσινων ομολόγων για να αντλήσει 500 εκατ. ευρώ, ενώ αντίστροφα μετράει και ο χρόνος για την ΑΜΚ της ΔΕΗ, στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν κορυφαία ξένα funds (π.χ. CVC). 

Χθες, παράλληλα, ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής προσφορών για την ΑΜΚ στην Attica Bank, με την τράπεζα να γνωστοποιεί ότι όλοι οι υποψήφιοι επενδυτές υπέβαλαν προσφορές. 

Την ίδια ώρα, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται και στον δείκτη MCSI, για τον οποίο υπάρχει βάσιμη προσδοκία για ουσιαστική αύξηση του αριθμού των ελληνικών μετοχών. Οι αλλαγές θα γίνουν γνωστές στις 11 Νοεμβρίου. 

Με βάση όλα τα παραπάνω, και υπό την προϋπόθεση ότι θα αποφευχθεί το σενάριο της βίαιης διόρθωσης στο εξωτερικό, ο Δημήτρης Τζάνης, διευθυντής επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ανοδικής κίνησης του Γ.Δ. στο τελευταίο δίμηνο του έτους. 

Χρηματιστήριο: Στάση αναμονής λίγο πάνω από τις 900 μονάδες-1

Οριακά κέρδη για τις τράπεζες 

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίασης, ο τραπεζικός κλάδος κινείται σταθεροποιητικά, πολύ κοντά στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων τεσσάρων μηνών, καθώς βρίσκεται στο +0,26% και τις 585,9 μονάδες. 

Το ενδιαφέρον στρέφεται αναμφίβολα στην Πειραιώς, η οποία υποχωρεί κατά 0,5% εν μέσω της ομολογιακής έκδοσης των 500 εκατ. ευρώ. Κατά 0,6% μειώνεται και η μετοχή της Attica Bank. 

Στον αντίποδα, η μετοχή της Eurobank ενισχύεται κατά 0,7% και το 0,91 ευρώ, με τις μετοχές των Alpha Bank και Εθνικής Τράπεζας να ακολουθούν στο +0,2%. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank 0,23% 1,1105 ευρώ 
  • Attica Bank -0,64% 3,895 ευρώ 
  • Eurobank 0,66% 0,916 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα 0,15% 2,696 ευρώ 
  • Πειραιώς -0,47% 1,49 ευρώ 

Μικρό προβάδισμα των αγοραστών 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η προσοχή στρέφεται στη μετοχή των ΕΛΠΕ, η οποία αυξάνεται κατά 1,3% και τα 6 ευρώ. Άνοδο κατά 1,2% εμφανίζει και η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, με τη μετοχή του ΑΔΜΗΕ να έπεται στο +1%.  

Από την άλλη πλευρά, ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις ασκούνται στις μετοχές των Coca – Cola, Viohalco, ΓΕΚ Τέρνα και ΟΛΠ, οι οποίες υποχωρούν πέριξ του 0,5%. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 39 μετοχές κινούνται ανοδικά, 15 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 14 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σε 64,7 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς        

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News