ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Κρατάει με άνεση τις 900 μονάδες – Δυσκολεύεται για υψηλότερα

Στο +0,1% και τις 905 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Κρατάει με άνεση τις 900 μονάδες – Δυσκολεύεται για υψηλότερα

Εμφανής είναι πλέον η δυσκολία του Χρηματιστηρίου Αθηνών να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα -και συγκεκριμένα προς τις 910 μονάδες- παρότι κατάφερε να διατηρηθεί με «άνεση» άνω του ψυχολογικού σημείου των 900 μονάδων για 5η διαδοχική συνεδρίαση.

Πιο συγκεκριμένα, μετά το τέλος της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακή άνοδο της τάξης του 0,10% και ενισχύθηκε ανεπαίσθητα στις 905,09 μονάδες, κερδίζοντας μόλις μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (901,15 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε πέντε μονάδες (από 901,33 έως 906,31 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε αρκετά χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 47 εκατ. ευρώ, δείγμα της αγοραστικής ένδειας.

Παρά τα ενδοσυνεδριακά στηρίγματα από τα blue chips, η Λεωφόρος Αθηνών κινδύνευσε προς το τέλος της ημέρας να χάσει το θετικό πρόσημο και να κλείσει σε αρνητικό έδαφος, εξαιτίας των πιέσεων σε Lamda Development, ΑΔΜΗΕ, Τιτάνα και Aegean.

Εντέλει, βέβαια, ο Γενικός Δείκτης κατόρθωσε να διατηρήσει την -έστω και οριακή- ανοδική τάση, χάρη στο θετικό κλείσιμο των μετοχών σε Viohalco και Jumbo, οι οποίες αυξήθηκαν κατά τουλάχιστον 2,7% και 2,6%, αντίστοιχα..

Χρηματιστήριο: Κρατάει με άνεση τις 900 μονάδες – Δυσκολεύεται για υψηλότερα-1

5η συνεδρίαση άνω των 900 μονάδων  

Η Λεωφόρος Αθηνών, επηρεασμένη κι από την επικείμενη αλλαγή στη διοίκηση της ΕΧΑΕ, παρέμεινε στάσιμη λίγο πάνω από τις 900 μονάδες, αδυνατώντας να προσεγγίσει το επόμενο τεχνικό σημείο (910 μονάδες), παρά τις ευοίωνες εξελίξεις σε εισηγμένες και οικονομία.

Το CVC αναμένεται να μπει στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) της ΔΕΗ, η ΓΕΚ Τέρνα ανέλαβε και επισήμως (ανακηρύχθηκε σε οριστικό ανάδοχο) το Καζίνο στο Ελληνικό, η Mytilineos αύξησε περαιτέρω τα κέρδη του 9μηνου, η Πειραιώς προχωράει στην έκδοση πράσινου ομολόγου κ.α.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τις γενναιόδωρες μερισματικές πολιτικές, καλλιεργούν τις προϋποθέσεις για την περαιτέρω βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, κάτι το οποίο στηρίζεται κι από τις διεθνείς αγορές. Οι τελευταίες, εξάλλου, κινούνται και πάλι κοντά σε ιστορικά υψηλά.

Από την άλλη πλευρά, ο κίνδυνος του ενεργειακού κόστος παραμένει στο προσκήνιο, απειλώντας τα περιθώρια κέρδους αρκετών εταιρειών και υπονομεύοντας τις προοπτικές για μια ακόμη ισχυρότερη ανάκαμψη το επόμενο χρονικό διάστημα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Fast Finance θεωρεί ότι ο Γ.Δ. έχει σχηματίσει μια πρώτη κοντινή στήριξη στις 898 μονάδες, οι οποίες μόνο με κατοχύρωση μπορούν να δώσουν μια διόρθωση προς τις 890 μονάδες. Αντίστοιχα, μία κατοχύρωση των 913 μονάδων μπορεί να δώσει ώθηση στις 930 μονάδες.

Μικρές απώλειες για τις τράπεζες   

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος δεν κατάφερε να συνεχίσει την ανοδική πορεία, μην παρέχοντας στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη. Έτσι, μοιραία υποχώρησε κατά 0,34% και διαμορφώθηκε στις 584,40 μονάδες.    

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον καταγράφηκε στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία μειώθηκε κατά 1,1% και το 1,10 ευρώ. Στο -0,3% ακολούθησε η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία τερμάτισε λίγο κάτω από τα 2,7 ευρώ.   

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Eurobank κινήθηκε σε σταθεροποιητικά επίπεδα, παραμένοντας στο όριο του 0,91 ευρώ. Τέλος, η μετοχή της Πειραιώς βρέθηκε σε θετικό έδαφος και «κρατήθηκε» πολύ κοντά στο όριο του 1,5 ευρώ. Πιο αναλυτικά:   

  • Alpha Bank -1,07% 1,108 ευρώ   
  • Attica Bank -1,38% 3,92 ευρώ   
  • Eurobank 0% 0,91 ευρώ   
  • Εθνική Τράπεζα -0,30% 2,692 ευρώ   
  • Πειραιώς 0,67% 1,497 ευρώ   

Οριακή επικράτηση των αγοραστών  

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Viohalco ήταν αυτή που ξεχώρισε, καθώς ενισχύθηκε κατά 2,7% και τα 4,5 ευρώ. Κέρδη άνω του 2,6% παρουσίασε και η μετοχή της Jumbo, ενώ η μετοχή της Σαράντης έκλεισε στο +1,3% και η μετοχή της Mytilineos στο +1%. 

Στον αντίποδα, η μετοχή του ΑΔΜΗΕ υποχώρησε κατά 2,3% και τα 2,54 ευρώ, με τη μετοχή της Lamda Development να μειώνεται κατά 1,4% και τα 7,29 ευρώ. Από την πλευρά τους, οι μετοχές των Τιτάνα και Aegean απώλεσαν το 0,9% της αξίας τους.  

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Autohellas αυξήθηκε κατά 2,5% και τα 7,9 ευρώ, ενώ από κοντά (+1%) ακολούθησαν οι μετοχές των Ικτίνος, Κρι – Κρι και Cenergy. Αντίθετα, η μετοχή της ΑΒΑΞ μειώθηκε κατά 1,4%.  

Συνολικά, 46 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 52 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 31 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 64,6 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα.   

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς        

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News