Business & Finance Τετάρτη 9/12/2020, 15:59
ΑΓΟΡΕΣ

JP Morgan: Ξεχάστε τον χρυσό, ήρθε η ώρα του Bitcoin

JP Morgan: Ξεχάστε τον χρυσό, ήρθε η ώρα του Bitcoin

Την ανάδυση των κρυπτονομισμάτων ως συστημικής επενδυτικής επιλογής, εις βάρος του χρυσού, αναδεικνύει η JP Morgan Chase & Co., διαπιστώνοντας την ταυτόχρονη τάση για εισροές χρήματος στο Bitcoin και εκροές κεφαλαίων από τον χρυσό. 

Μάλιστα, σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα, η τάση αυτή αναμένεται να διατηρηθεί και σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, καθώς ολοένα και περισσότεροι θεσμικοί επενδυτές παίρνουν θέσεις στην αγορά των κρυπτονομισμάτων.

Η JP Morgan συγκαταλέγεται στις λίγες τράπεζες της Wall Street, οι οποίες προβλέπουν μια σημαντική επενδυτική μετατόπιση, καθώς τα ψηφιακά νομίσματα καθίστανται όλο και πιο δημοφιλή. Η τάση αυτή, όπως είναι εύλογο, θέτει προβλήματα για τους «ταύρους» στην αγορά του πολύτιμου μετάλλου, κατά τα επόμενα χρόνια.

«Η υιοθέτηση του Bitcoin από θεσμικούς επενδυτές έχει μόλις ξεκινήσει, ενώ η υιοθέτηση του χρυσού από θεσμικούς επενδυτές βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο επίπεδο» παρατηρεί η αμερικανική τράπεζα, καταδεικνύοντας την κόπωση των επενδυτών για τοποθετήσεις στα συμβόλαια του πολύτιμου μετάλλου.

Από τον Οκτώβριο έως σήμερα, στην αγορά του Bitcoin έχουν καταγραφεί εισροές κεφαλαίων σχεδόν 2 δισ. δολαρίων. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, έχουν παρατηρηθεί εκροές κεφαλαίων 7 δισ. δολαρίων από funds, τα οποία συνδέονται με τον χρυσό. 

«Εάν αυτή η τάση αποδειχθεί μακροπρόθεσμη, τότε η τιμή του χρυσού θα υποστεί σημαντικές αναταράξεις τα επόμενα χρόνια» εκτιμά η JP Morgan. Κι αυτό, παρά τις βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις, οι οποίες φέρουν το Bitcoin να βρίσκεται σε επίπεδα κατά 6% χαμηλότερα σε σχέση με το ιστορικό υψηλό των 19,462 δολαρίων, το οποίο σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News