ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Σταθερά άνω των 900 μονάδων – Χαμηλός ο τζίρος

Στο +0,46% και τις 905 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Σταθερά άνω των 900 μονάδων – Χαμηλός ο τζίρος

Σταθερά άνω των 900 μονάδων συνεχίζει και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο λαμβάνει επιλεκτικά στηρίγματα από τις μετοχές των Jumbo, Σαράντης, Mytilineos και Coca – Cola, εν μέσω και της είδησης περί παραίτησης του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΧΑΕ, Σωκράτη Λαζαρίδη, την οποία πρώτο μετέδωσε το «MR».  

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της συνεδρίασης (14.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,46% και διαμορφώνεται στις 905,28 μονάδες, κερδίζοντας τέσσερις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (901,15 μονάδες). 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τέσσερις μονάδες (από 902,4 έως 906,31 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 20 εκατ. ευρώ στις πρώτες 3μιση ώρες. 

Βασικό στήριγμα αποτελεί η μετοχή της Jumbo, η οποία αυξάνεται άνω του 2% και ανακτά το τεχνικό σημείο των 13 ευρώ. Πολύ καλή είναι η εικόνα και στη μετοχή της Σαράντης, η οποία διαπραγματεύεται άνω του 1,5% και τα 8,7 ευρώ. 

Από εκεί και πέρα, κέρδη τουλάχιστον του 1% εμφανίζουν οι μετοχές των Mytilineos, Coca – Cola και Eurobank, ενώ ελεγχόμενες πιέσεις δέχονται η μετοχή του Τιτάνα και η μετοχή της Ελλάκτωρ. 

5η συνεδρίαση άνω των 900 μονάδων 

Η Λεωφόρος Αθηνών, επηρεασμένη κι από την επικείμενη αλλαγή στη διοίκησή της, προσπαθεί να χτίσει ένα μαξιλάρι ασφαλείας από τις 900 μονάδες, έχοντας ως βασικό σύμμαχο τις θετικές εξελίξεις σε εισηγμένες και οικονομία.  

Το CVC αναμένεται να μπει στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) της ΔΕΗ, η ΓΕΚ Τέρνα ανέλαβε και επισήμως (ανακηρύχθηκε σε οριστικό ανάδοχο) το Καζίνο στο Ελληνικό, η Mytilineos αύξησε περαιτέρω τα κέρδη του 9μηνου, η Πειραιώς προχωράει στην έκδοση πράσινου ομολόγου κ.α.  

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τις γενναιόδωρες μερισματικές πολιτικές, έχουν συμβάλλει στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, το οποίο στηρίζεται κι από τις διεθνείς αγορές, οι οποίες κινούνται και πάλι σε ιστορικά υψηλά. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Γ.Δ. διατηρεί ως πρώτο ψηφίο το «9» για 5η διαδοχική συνεδρίαση. 

Χρηματιστήριο: Σταθερά άνω των 900 μονάδων – Χαμηλός ο τζίρος-1

Από την άλλη πλευρά, ο κίνδυνος του ενεργειακού κόστος παραμένει στο προσκήνιο, απειλώντας τα περιθώρια κέρδους αρκετών εταιρειών και υπονομεύοντας τις προοπτικές για μια ακόμη ισχυρότερη ανάκαμψη.  

Σε αυτό το πλαίσιο, η Fast Finance θεωρεί ότι ο Γ.Δ. έχει σχηματίσει μια πρώτη κοντινή στήριξη στις 898 μονάδες, οι οποίες μόνο με κατοχύρωση μπορούν να δώσουν μια διόρθωση προς τις 890 μονάδες. Αντίστοιχα, μία κατοχύρωση των 913 μονάδων μπορεί να δώσει ώθηση στις 930 μονάδες.  

Ήπια ανοδικά οι τράπεζες  

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει την ανοδική πορεία, παρέχοντας ουσιαστικά στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη. Ενδεικτικά, λίγο μετά το μέσο των συναλλαγών, ενισχύεται ήπια κατά 0,52% και διαμορφώνεται στις 589,46 μονάδες.   

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον καταγράφεται και πάλι στη μετοχή της Eurobank, η οποία αυξάνεται κατά 1,1% και το 0,92 ευρώ. Στο +0,4% ακολουθεί η μετοχή της Πειραιώς, η οποία διαπραγματεύεται λίγο κάτω από το 1,5 ευρώ.  

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Alpha Bank κινείται σε σταθεροποιητικά επίπεδα, παραμένοντας στο όριο του 1,12 ευρώ. Τέλος, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας βρίσκεται οριακά σε θετικός έδαφος και «κρατάει» το όριο των 2,7 ευρώ. Πιο αναλυτικά:  

  • Alpha Bank 0,09% 1,121 ευρώ  
  • Attica Bank 1,64% 4,04 ευρώ  
  • Eurobank 1,10% 0,92 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα 0,07% 2,702 ευρώ  
  • Πειραιώς 0,40% 1,493 ευρώ  

Προβάδισμα αγοραστών στο ταμπλό  

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, μέχρι στιγμής ξεχωρίζει η μετοχή της Jumbo , η οποία ενισχύεται κατά 2,2% και τα 13,1 ευρώ. Με κέρδη άνω του 1% ακολουθούν και οι μετοχές των Mytilineos, Coca – Cola, Σαράντης και ΕΥΔΑΠ.  

Στον αντίποδα, η μετοχή του Τιτάνα υποχωρεί κατά 1% και τα 15 ευρώ, με τη μετοχή της Ελλάκτωρ να μειώνεται κατά 0,8% και το 1,4 ευρώ. Από την πλευρά τους, οι μετοχές των ΟΛΠ, ΕΛΠΕ, Aegean και Viohalco χάνουν οριακά 0,3%. 

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της ΕΥΑΘ αυξάνεται κατά 2% και τα 4,8 ευρώ, ενώ από κοντά ακολουθούν οι μετοχές των Autohellas, Ευρωπαϊκή Πίστη και Intrakat. Αντίθετα, η μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής μειώνεται κατά 1,4%. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.00), 52 μετοχές κινούνται ανοδικά, 47 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 17 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 64,7 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα.  

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς        

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News