ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Χτίζει μαξιλάρι ασφαλείας από τις 900 μονάδες

Στη σκιά της παραίτησης του Σωκράτη Λαζαρίδη η σημερινή συνεδρίαση

Χρηματιστήριο: Χτίζει μαξιλάρι ασφαλείας από τις 900 μονάδες

Ήπια ανοδικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο διατηρείται άνω του τεχνικού σημείου των 900 μονάδων για 5η διαδοχική συνεδρίαση, εν μέσω και της είδησης περί παραίτησης του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΧΑΕ, Σωκράτη Λαζαρίδη, την οποία πρώτο μετέδωσε το moneyreview.gr 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,45% και διαμορφώνεται στις 905,23 μονάδες, κερδίζοντας τέσσερις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (901,15 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε δύο μονάδες (από 902,4 έως 905,49 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 3,5 εκατ. ευρώ στο πρώτο ημίωρο.

Η Λεωφόρος Αθηνών, επηρεασμένη κι από την επικείμενη αλλαγή στη διοίκησή της, προσπαθεί να χτίσει ένα μαξιλάρι ασφαλείας από τις 900 μονάδες, έχοντας ως βασικό σύμμαχο τις θετικές εξελίξεις σε εισηγμένες και οικονομία. 

Το CVC αναμένεται να μπει στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) της ΔΕΗ, η ΓΕΚ Τέρνα ανέλαβε και επισήμως (ανακηρύχθηκε σε οριστικό ανάδοχο) το Καζίνο στο Ελληνικό, η Mytilineos αύξησε περαιτέρω τα κέρδη του 9μηνου κ.α. 

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τις γενναιόδωρες μερισματικές πολιτικές, έχουν συμβάλλει στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, το οποίο στηρίζεται κι από τις διεθνείς αγορές, οι οποίες κινούνται και πάλι σε ιστορικά υψηλά.  

Από την άλλη πλευρά, ο κίνδυνος του ενεργειακού κόστος παραμένει στο προσκήνιο, απειλώντας τα περιθώρια κέρδους αρκετών εταιρειών και υπονομεύοντας τις προοπτικές για μια ακόμη ισχυρότερη ανάκαμψη. 

Σε αυτό το πλαίσιο, η Fast Finance θεωρεί ότι ο Γ.Δ. έχει σχηματίσει μια πρώτη κοντινή στήριξη στις 898 μονάδες, οι οποίες μόνο με κατοχύρωση μπορούν να δώσουν μια διόρθωση προς τις 890 μονάδες. Αντίστοιχα, μία κατοχύρωση των 913 μονάδων μπορεί να δώσει ώθηση στις 930 μονάδες. 

Ήπια ανοδικά οι τράπεζες 

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει την ανοδική πορεία, παρέχοντας σημαντικά στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη. Ενδεικτικά, λίγο μετά την έναρξη των συναλλαγών, ενισχύεται κατά 0,89% και διαμορφώνεται στις 591,71 μονάδες.  

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον καταγράφεται και πάλι στη μετοχή της Eurobank, η οποία αυξάνεται κατά 1,5% και το 0,92 ευρώ. Στο +0,4% ακολουθεί η μετοχή της Alpha Bank, η οποία διαπραγματεύεται στο 1,12 ευρώ. 

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Πειραιώς κινείται σε σταθεροποιητικό επίπεδο, παραμένοντας στο όριο του 1,5 ευρώ. Τέλος, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας βρίσκεται οριακά σε αρνητικό έδαφος και πολύ κοντά στα 2,7 ευρώ. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank 0,4% 1,1245 ευρώ 
  • Attica Bank -1,76% 3,905 ευρώ 
  • Eurobank 1,49% 0,9236 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα -0,11% 2,697 ευρώ 
  • Πειραιώς 0,20% 1,49 ευρώ 

Προβάδισμα αγοραστών στο ταμπλό 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, μέχρι στιγμής ξεχωρίζει η μετοχή της Σαράντης, η οποία ενισχύεται κατά 2% και τα 8,8 ευρώ. Με κέρδη άνω του 1% ακολουθούν και οι μετοχές των ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΕΥΔΑΠ και ΟΠΑΠ. 

Σον αντίποδα, η μετοχή των ΕΛΠΕ υποχωρεί κατά 1,1% και τα 6 ευρώ, με τη μετοχή της Ελλάκτωρ να μειώνεται κατά 0,7% και το 1,4 ευρώ. Από την πλευρά της, η μετοχή του Τιτάνα διολισθαίνει στο -1,2%. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 53 μετοχές κινούνται ανοδικά, 12 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 10 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 64,9 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς       

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News