ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Έπαιξε «άμυνα» σε συνεδρίαση – εξπρές

Στο -0,4% και τις 901 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο: Έπαιξε «άμυνα» σε συνεδρίαση – εξπρές

Υπό πίεση βρέθηκαν σήμερα το στηρίγματα των 900 μονάδων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σε μια συνεδρίαση που ξεκίνησε με πέντε ώρες καθυστέρηση (πρόβλημα στη ροή μετάδοσης των συναλλαγών) και διήρκησε μόλις δύο ώρες. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ήπιες απώλειες της τάξης του 0,43% και υποχώρησε στις 901,15 μονάδες (κοντά στο χαμηλό ημέρας), χάνοντας σχεδόν τέσσερις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (905,04 μονάδες). 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε εννέα μονάδες (από 899,62 έως 908,81 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 58 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία αφορούσε τα δύο πακέτα που «πέρασαν» στην Eurobank (40,3 εκατ. ευρώ). 

Παρά τις ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις, πάντως, η Λεωφόρος Αθηνών κατάφερε να διατηρηθεί άνω του ψυχολογικού ορίου των 900 μονάδων για 4η διαδοχική συνεδρίαση, με τις μετοχές των ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ και Τιτάνα να παράσχουν στηρίγματα και να τερματίζουν πέριξ του +1%. 

Από την άλλη πλευρά, οι υψηλότερες πιέσεις ασκήθηκαν στη μετοχή του ΟΠΑΠ, η οποία διολίσθησε άνω του 3%, ενώ κοντά στο -2% καθορίστηκαν οι απώλειες για τις μετοχές των Jumbo και ΔΕΗ.   

Στόχος η υπεράσπιση των 900 μονάδων 

Σε κάθε περίπτωση, όπως εξηγούν οι αναλυτές, η Λεωφόρος Αθηνών θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει δυσκολίες στην υπεράσπιση των 900 μονάδων, οι οποίες αποτελούν το υψηλότερο σημείο του τελευταίου 1,5 μήνα. 

Καθοριστικό ρόλο για την βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη τάση διαδραματίζουν οι τράπεζες, οι οποίες την προηγούμενη εβδομάδα εμφάνισαν συνολική άνοδο της τάξης του 3,5%. Είναι σαφές, επομένως, ότι ο συγκεκριμένος κλάδος αποτελεί αυτή την στιγμή το μεγάλο στήριγμα της αγοράς. 

Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι οι μετοχές των Εθνικής Τράπεζας και Eurobank έχουν επιστρέψει στα προ-πανδημίας επίπεδα, καταγράφοντας σωρευτικά κέρδη 20% και 58%, αντίστοιχα, από τις αρχές του 2021.

Στο μεταξύ, η Standard & Poor’s δεν δημοσίευσε το βράδυ της Παρασκευής, όπως προγραμματιζόταν, το καθιερωμένο report για την αξιολόγηση της Ελλάδας, η οποία παραμένει σε «ΒΒ» με θετικές προοπτικές (δύο βαθμίδες πριν την επενδυτική κατηγορία).     

Οι ευρωπαϊκές αγορές, από την πλευρά τους, κινούνται οριακά ανοδικά, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να βρίσκεται στο +0,04% και τον γερμανικό δείκτη DAX στο +0,30%. Σταθεροποιητικά εκκίνησε στις 16.30 και η Wall Street, όπου ο Dow Jones διατηρείται στις 35.681 μονάδες (+0,01%). 

Μικρές πιέσεις σε Eurobank, Alpha Bank

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση – εξπρές, ο τραπεζικός κλάδος δεν κατάφερε να κλείσει περαιτέρω την ψαλίδα από τις 600 μονάδες (το υψηλότερο σημείο από τον Ιούνιο), με αποτέλεσμα να υποχωρήσει ήπια κατά 0,67% και να τερματίσει στις 586,40 μονάδες.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστίασε στη μετοχή της Eurobank, όπου «πέρασαν» δύο πακέτα μετοχών αξίας 40,3 εκατ. ευρώ.  O τίτλος της τράπεζας έκλεισε στο -0,6% και το 0,91 ευρώ. Στο -1,4 μειώθηκε και η μετοχή της Alpha Bank, η οποία διαπραγματεύτηκε στο 1,12 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, οι μετοχές των Εθνική Τράπεζα και Πειραιώς παρέμειναν αμετάβλητες στα 2,7% και το 1,48 ευρώ, αντίστοιχα, ενώ οριακά κέρδη εμφάνισε η μετοχή της Attica Bank, η οποία τερμάτισε στο +0,1% και τα 3,97 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 0,22% 1,1385 ευρώ
  • Attica Bank 0% 3,97 ευρώ
  • Eurobank 0,5% 0,92 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 0% 2,7 ευρώ
  • Πειραιώς 0,87% 1,50 ευρώ

Κυριάρχησαν οι επενδυτές  

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η πεντάωρη καθυστέρηση επέδρασε αρνητικά στο επενδυτικό κλίμα, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται οριακές μεταβολές στις περισσότερες εισηγμένες.

Εξαίρεση αποτέλεσε η μετοχή του ΟΠΑΠ, η οποία διολίσθησε κατά 3% υπό τον φόβο της επιβολής προστίμου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Απώλειες κατά 2% εμφάνισε και η μετοχή της ΔΕΗ, ενώ η μετοχή της Jumbo έκλεισε στο -1,8% και τα 12,8 ευρώ. 

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή του Τιτάνα ενισχύθηκε κατά 1% και τα 15,2 ευρώ, με τις μετοχές των ΑΔΜΗΕ – ΟΤΕ να έπονται στο +0,9%. Οριακά κέρδη σημείωσαν τέλος, οι μετοχές των Coca – Cola, Aegean και Ελλάκτωρ.

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, οι μετοχές των Profile – Παπουτσάνη αυξήθηκαν κατά τουλάχιστον 3%, ενώ στον αντίποδα η μετοχή της Autohellas διολίσθησε κατά 3,2%. Κατά 2,2% μειώθηκε και η μετοχή της Intrakat. 

Συνολικά, 39 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 47 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 21 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 64,5 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς       

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News