Business & Finance Παρασκευή 22/10/2021, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Νέο ιστορικό υψηλό για το Dow – Στο «κόκκινο» η τεχνολογία

Wall Street: Νέο ιστορικό υψηλό για το Dow – Στο «κόκκινο» η τεχνολογία

Σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισε τη συνεδρίαση ο Dow Jones, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τις 16 Αυγούστου. Αντίθετα, στο «κόκκινο» έκλεισαν τη συνεδρίαση οι δείκτες Nasdaq και S&P 500 στον απόηχο των δηλώσεων του προέδρου της Φέντεραλ Ριζέρβ, Τζερόμ Πάουελ, αλλά και των απογοητευτικών αποτελεσμάτων από Snap και Ιntel που άσκησαν πιέσεις στους τομείς τεχνολογίας και επικοινωνιών. 

Ο Dow Jones και ο S&P 500 άρχισαν να χάνουν έδαφος αφότου άγγιξαν ενδοσυνεδριακά νέα ιστορικά υψηλά σε μία ωστόσο συνεδρίαση που αποδείχθηκε νευρική. O Dow Jones έκλεισε πάντως με άνοδο 0,21% ή 74 μονάδων, στις 35.677,02 μονάδες, ενώ αντίθετα ο S&P 500 και ο Nasdaq κατέγραψαν απώλειες 0,05% και 0,8% αντίστοιχα. Ο S&P 500 «έσπασε» το ανοδικό σερί των τελευταίων επτά ημερών.  

Σε εβδομαδιαία βάση, και οι τρεις δείκτες έκλεισαν με άνοδο: ο Dow Jones με 1,08%, ο S&P 500 με 1,64%, ενώ ο Nasdaq με 1,3%. Στο μήνα, ο S&P 500 και Dow ενισχύονται άνω του 5%, ενώ ο Nasdaq 4,4%.

Οι μετοχές έχασαν έδαφος μετά την ομιλία του Πάουελ, ο οποίος υπογράμμισε ότι ήρθε πλέον η κατάλληλη στιγμή για να αρχίσει το tapering, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν θα πρέπει να αυξηθούν τα επιτόκια. «Ο Πάουελ συνέχισε τη μέχρι τώρα γνώριμη προσέγγιση χωρίς ουσιαστικά να φανεί πιο επιθετικός. Ομως, οι επενδυτές έχουν γίνει άκρως νευρικοί και τα ασθενέστερα του αναμενομένου εταιρικά αποτελέσματα και γι΄αυτό το λόγο ίσως να αντέδρασαν λίγο υπερβολικά στα κατώτερα των προβλέψεων κέρδη της εταιρείας, τα οποία απέδωσε στην εξασθένηση των διαφημιστικών της δραστηριοτήτων, στις ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό και στα προβλήματα της αλυσίδας προσφοράς που έκαναν πολλά brands να μειώσουν τις διαφημιστικές τους δαπάνες», ανφέρει ο Σιν Σαν, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Thornburg Investment Management.

H απογοήτευση αυτή έκανε αρκετούς επενδυτές να ρευστοποιήσουν μετοχές από τον χώρο της τεχνολογίας, με αποτέλεσμα η μετοχή του Facebook να υποχωρήσει 6% και του Twitter 4,4%, καθώς και οι δύο εταιρείες στηρίζονται τα μέγιστα στα διαφημιστικά τους έσοδα. Ο επιμέρους δείκτης του S&P 500 για τον κλάδο επικοινωνιών ήταν από τους μεγαλύτερους χαμένους, με πτώση άνω του 2%.  

Πτώση 12% κατέγραψε και η μετοχή της Intel, από τη στιγμή που οι πωλήσεις της εταιρείας ήταν κατώτερες των προσδοκιών, με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου να επικαλείται τις ελλείψεις σε τσιπ ως βασικό παράγοντα που συγκράτησαν τις πωλήσεις. 

Στον αντίποδα, ο κλάδος χρηματοοικονομικών υπηρεσιών γνώρισε τα μεγαλύτερα κέρδη, βρίσκοντας στήριγμα στην American Express που ενισχύθηκε περισσότερο από 6% στον απόηχο των καλύτερων του αναμενομένου κερδών. 

Κάποια ανακούφιση έφερε στην αμερικανική αγορά η είδηση πως η Evergrande, ο κινεζικός κολοσσός των ακινήτων που αγωνίζεται τις τελευταίες εβδομάδες να αποφύγει μια άτακτη πτώχευση με απρόβλεπτες συνέπειες στο κινεζικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, αποπλήρωσε το ποσό των 83,5 εκατ.δολαρίων σε ξένους ομολογιούχους, το οποίο είχε καθυστερήσει να καταβάλει. 

 
   
moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News