ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Πώς έκλεισε την εβδομάδα – Πάνω από τις 900 μονάδες με +3,5% στις τράπεζες

Στο -0,05% και τις 905 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Πώς έκλεισε την εβδομάδα – Πάνω από τις 900 μονάδες με +3,5% στις τράπεζες

Πάνω από τις 900 μονάδες διατηρήθηκε για 3η διαδοχική συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο «άντεξε» στη σημερινή αντεπίθεση των πωλητών και αποχαιρέτισε την εβδομάδα με θετικό πρόσημο, παρά το αρνητικό κλείσιμο της ημέρας.  

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης καταγράψει σήμερα ανεπαίσθητη μείωση της τάξης του -0,05% και τερμάτισε στις 905,04 μονάδες (χαμηλό ημέρας), χάνοντας μισή μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (905,53 μονάδες). 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 6,5 μονάδες (από 905,04 έως 911,46 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 55 εκατομμύρια ευρώ. 

Παρά το γεγονός ότι η Λεωφόρος Αθηνών «φλέρταρε» ακόμη και με τις αντιστάσεις των 910 μονάδων, οι οποίες αποτελούν υψηλό δύο μηνών, εντούτοις οι πωλητές κατάφεραν να κυριαρχήσουν στις δημοπρασίες και να διαγράψουν όλα τα ενδοσυνεδριακά κέρδη. 

Οι υψηλότερες ρευστοποιήσεις ασκήθηκαν στη μετοχή της ΔΕΗ, η οποία διολίσθησε κατά 1,5% και τα 9,2 ευρώ, με τη μετοχή της Ελλάκτωρ να ακολουθεί στο -1,4% και τη μετοχή της Motor Oil στο -1,1%. 

Αντίθετα, στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη παρείχε η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα, η οποία αυξήθηκε κατά 2,1% και τα 9,9 ευρώ. Από κοντά βρέθηκε και η μετοχή του ΟΠΑΠ, η οποία ενισχύθηκε κατά 1,4% αλλά και η μετοχή του ΑΔΜΗΕ, η οποία επίσης έκλεισε στο +1,4%.  

Ο μεγάλος κερδισμένος της εβδομάδας  

Σε αντίθεση με την γλυκόπικρη γεύση της σημερινής συνεδρίασης, σε επίπεδο εβδομάδας η Λεωφόρος Αθηνών πέτυχε συνολική άνοδο άνω του 1%, με αποτέλεσμα να επιστρέψει και να διατηρηθεί άνω των επιπέδων των 900 μονάδων. 

Ως μεγάλος κερδισμένος αναδείχθηκε ο τραπεζικός κλάδος (+3,5%), ο οποίος -όντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο- έδειξε έτοιμος να βγει μπροστά και να διασπάσει το τεχνικό σημείο των 600 μονάδων, παρέχοντας σημαντικά στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη. 

Σήμερα, στο μεταξύ, το βλέμμα της ελληνικής αγοράς ήταν στραμμένο στην Standard & Poor’s, η οποία αναμένεται να δημοσιεύσει το νέο report για την Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι η αξιολόγηση του κρατικού αξιόχρεου βρίσκεται στο «ΒΒ» με θετικές προοπτικές (δύο βαθμίδες πριν την επενδυτική κατηγορία).    

Από την πλευρά της, βέβαια, η Morgan Stanley έσπευσε σήμερα το πρωί να υποβαθμίσει τις ελληνικές μετοχές σε equal-weight (από over-weight προηγουμένως), δηλώντας ότι αν και βλέπει προοπτικές στη Λ. Αθηνών, εντούτοις υπάρχουν καλύτερες ευκαιρίες σε άλλες αγορές.   

Σε προ πανδημίας επίπεδα ΕΤΕ – Εurobank 

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος κινήθηκε σταθεροποιητικά, παραμένοντας μία ανάσα από το τεχνικό σημείο των 600 μονάδων, καθώς τερμάτισε στο +0,10% και τις 590,35 μονάδες (υψηλό τεσσάρων μηνών). 

Παρότι οι συναλλαγές καθορίστηκαν εντός ενός στενού εύρους διακυμάνσεων, το ενδιαφέρον εστίασε στη μετοχή της Eurobank, η οποία συνέχισε την ανοδική πορεία και έκλεισε στο +1% και το 0,91 ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2020. 

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ενισχύθηκε κατά 0,4% και τα 2,70 ευρώ, σημειώνοντας την καλύτερη επίδοση των τελευταίων 20 μηνών. Στον αντίποδα, η μετοχή της Πειραιώς υποχώρησε κατά 0,6% και το 1,48 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank μειώθηκε κατά 0,7% και το 1,13 ευρώ. Πιο αναλυτικά:   

  • Alpha Bank -0,74% 1,136 ευρώ   
  • Attica Bank -3,17% 3,97 ευρώ   
  • Eurobank 1,02% 0,9154 ευρώ   
  • Εθνική Τράπεζα 0,37% 2,70 ευρώ   
  • Πειραιώς -0,6% 1,487 ευρώ 

Κέρδισαν στο φίνις οι πωλητής  

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της ΔΕΗ δέχθηκε τις υψηλότερες πιέσεις, καθώς διολίσθησε κατά 1,5% και τα 9,2 ευρώ. Από κοντά ακολούθησε τόσο η μετοχή της Ελλάκτωρ όσο και η μετοχή της Motor Oil, οι οποίες έκλεισαν στο -1,4% και στο -1,1%, αντίστοιχα. 

Η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα, αντίθετα, ενισχύθηκε κατά 2,1% και τα 9,9 ευρώ, με τη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή να συμπληρώνει την ανοδική κίνηση, κερδίζοντας 1,2% και φθάνοντας τα 12 ευρώ. Πολύ καλή ήταν, επίσης, η εικόνα στον ΟΠΑΠ, ο οποίος αυξήθηκε κατά 1,4%, όσο και η μετοχή του ΑΔΜΗΕ.  

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, τα βλέμματα στράφηκαν στη μετοχή της Quest, η οποία εκτινάχθηκε στο +5% χάρη στην προαναγγελία διανομής μερίσματος από την πώληση της Cardlink. Στο +2,5% ενισχύθηκε και η μετοχή της Κρι – Κρι, ενώ οι μετοχές των Τεχνική Ολυμπιακή, Fourlis και Intrakat υποχώρησαν κατά τουλάχιστον 2%..   

Συνολικά, 52 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 54 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 26 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 64,7 δισ. ευρώ, σχεδόν σταθερή σε σχέση με την Πέμπτη.    

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς       

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News