Business & Finance Παρασκευή 22/10/2021, 11:31
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Επιστρέφουν στα κέρδη τα χρηματιστήρια

Επιβραδύνθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη

Ευρώπη: Επιστρέφουν στα κέρδη τα χρηματιστήρια

Σε ανοδική πορεία επέστρεψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τις χθεσινές απώλειες, στην τελευταία συνεδρίαση της τρέχουσας εβδομάδας. 

Ο λόγος που προκάλεσε τη χθεσινή πτώση, είναι αυτός που έδωσε το σήμα για αναστροφή πορείας των ευρωπαϊκών μετοχών κατά 180 μοίρες κι αυτός έρχεται από την Κίνα και την Evergrande. 

Τα δημοσιεύματα ότι η κινεζική εταιρεία θα προβεί στην καταβολή τόκων για ένα ομολογιακό δάνειο που έχει εκδόσει, επανέφερε στις αγορές σε κατάσταση ηρεμίας. Η Evergrande αν αθετούσε και αυτή την οικονομική υποχρέωση, θα βρισκόταν ένα βήμα πριν από την κατάρρευση. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 σημειώνει άνοδο 0,43%, διαγράφοντας πλήρως τις απώλειες της τάξεως του 0,08% κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. 

Το χρηματιστήριο του Παρισιού έχει υπερβεί το +1%, παίρνοντας ώθηση από τη μετοχή της Remy Cointreau, της οποίας οι πωλήσεις για το γ΄ τρίμηνο του 2021 ενισχύθηκαν κατά 23,7%, ποσοστό που ήταν καλύτερο του αναμενομένου. Τα αποτελέσματα της εταιρείας premium οινοπνευματωδών όπως και τα εξίσου ισχυρά αποτελέσματα της L’Oreal, βοήθησαν ούτως ώστε οι προειδοποιήσεις της Renault για μεγαλύτερες απώλειες από ό,τι είχε αρχικά υπολογισθεί εξαιτίας της έλλειψης των ημιαγωγών, να μην επιφέρουν τριγμούς στο σημερινό κλίμα. 

Κέρδη της τάξεως του 0,36% σημειώνει το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,43%, στο +0,29 το Μιλάνο. 

Η αλλαγή του σημερινού κλίματος προς το καλύτερο δεν επηρεάσθηκε ούτε από τη δημοσίευση των προκαταρκτικών στοιχείων για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο, η οποία ανέκοψε ταχύτητα κάτι που είχε κάνει και τον Σεπτέμβριο. 

Ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (ΡΜΙ) της IHS Markit για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες υποχώρησε στις 54,3 μονάδες, από τις 56,2 μονάδες του Αυγούστου κι έναντι εκτιμήσεων για 55,2 μονάδες. 

Η υποχώρηση αυτή προήλθε από τον κλάδο των υπηρεσιών, καθώς η δραστηριότητα της μεταποίησης υποχώρησε οριακά παρά τα προβλήματα με τις εφοδιαστικές αλυσίδες και την προμήθεια πρώτων υλών. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News