Business & Finance Τετάρτη 9/12/2020, 12:26
ΑΓΟΡΕΣ

Brexit, εμβόλια και βοήθεια από τις ΗΠΑ ενισχύουν τις ευρωπαϊκές αγορές

Brexit, εμβόλια και βοήθεια από τις ΗΠΑ ενισχύουν τις ευρωπαϊκές αγορές

Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς το δείπνο που θα έχουν σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και η πρόδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις Βρυξέλλες γεννά προσδοκίες  για μια συμφωνία για το Brexit. 

Τα διεθνή χρηματιστήρια έλαβαν ώθηση έπειτα και από την απόφαση-έκπληξη του Λευκού Οίκου να επιστρέψει στις συζητήσεις για ένα πακέτο μέτρων στήριξης της αμερικανικής οικονομίας από την πανδημία, με μία πρόταση ύψους 916 δισ. δολαρίων,  η οποία ενδεχομένως ανοίγει το δρόμο για να υπάρξει σχετική συμφωνία έως τα τέλη του έτους. Το αποτέλεσμα ήταν ότι ο S&P 500 έκλεισε χθες το βράδυ σε ιστορικό υψηλό, αν και ο Nasdaq υποαπέδωσε, έπειτα από ένα σερί 10 ανοδικών συνεδριάσεων. 

Θετικά επιδρά στο χρηματιστηριακό κλίμα και η έναρξη των εμβολιασμών για τον κορωνοϊό, χθες στη Βρετανία. Άλλωστε, και η αμερικανική επιτροπή FDA έκρινε ότι το εμβόλιο της Pfizer έχει υψηλή αποτελεσματικότητα χωρίς να προκαλεί ανησυχίες σε σχέση με την ασφάλειά του, ουσιαστικά προϊδεάζοντας για μία σύντομη έγκρισή του, ενδεχομένως την Πέμπτη. 

Σήμερα, ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύεται κατά 0,56% στις 6.595 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη κερδίζει 1,01% στις 13.412 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι σημειώνει κέρδη 0,34% στις 5.579 μονάδες. 

Ανάμεσα στις μετοχές που πρωταγωνιστούν, η Royal Dutch Shell ενισχύεται κατά 2,11% και η BP κατά 1%.

Πτώση 0,6% για την British American Tobacco, παρότι η εταιρεία δήλωσε αισιόδοξη για τις προοπτικές της. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News