ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Στασιμότητα με μικρό τζίρο

Αμετάβλητος στις 891 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Στασιμότητα με μικρό τζίρο

Σταθεροποιητικά κινείται και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παραμένει εγκλωβισμένο στη στασιμότητα των διεθνών αγορών, αδυνατώντας να διασπάσει τις αντιστάσεις τις 900 μονάδων. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (11.00), ο Γενικός Δείκτης εναλλάσσεται μεταξύ θετικών και αρνητικών προσήμων, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στις 891,59 μονάδες, σχεδόν αμετάβλητος σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (891,30 μονάδες). 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 2,5 μονάδες (από 890,97 έως 893,48 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 3 εκατ. ευρώ μέσα στο πρώτο ημίωρο. 

Η συσσώρευση, όπως είναι προφανώς, συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, κάτι που έχει οδηγήσει τη Λεωφόρο Αθηνών σε μια παγιωμένη κατάσταση, με πρώτο σημείο στήριξης τις 860 μονάδες και πρώτο σημείο αντίστασης τις 900 μονάδες. 

Η απουσία ξένων επενδυτών έρχεται να επιτείνει το πρόβλημα, οδηγώντας σε πολύ χαμηλούς όγκους συναλλαγών, καθώς οι ανησυχίες για το ενεργειακό κόστος και τον πληθωρισμό, σε συνδυασμό με την επικείμενη απόσυρση των νομισματικών μέτρων, «ψαλιδίζουν» τα κέρδη των εισηγμένων. 

Κι όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι η ελληνική αγορά έχει όλες τις προϋποθέσεις για μια ανοδική κίνηση: Προοπτικές για ισχυρή ανάπτυξη, επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, εταιρικά deals, μεγάλη ρευστότητα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. 

Σε αυτό το πλαίσιο, οι αναλυτές θεωρούν ότι σημείο καμπής για την πορεία της αγοράς αποτελεί η ολοκλήρωση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) στη ΔΕΗ. «Πάντα μία μεγάλη ΑΜΚ προβληματίζει μία αγορά βραχυπρόθεσμα μιας και τραβάει σημαντική ρευστότητα από το σύστημα» εξηγεί η Fast Finance, σε σημείωμά της. 

Μόλις ξεπεραστεί ο σκόπελος της άντλησης κεφαλαίων, τότε εκτιμάται ότι θα δοθεί και το σήμα της αγοραστικής αντεπίθεσης για το ελληνικό χρηματιστήριο, υπό την προϋπόθεση πάντα ότι οι διεθνείς αγορές δεν θα υποστούν μια βίαιη διόρθωση.  

Μικρές απώλειες στις τράπεζες 

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος εμφανίζει μικρές απώλειες της τάξης του 0,20% και διαμορφώνεται στις 573,18 μονάδες, αδυνατώντας να παράσχει στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη. 

Η μετοχή της Πειραιώς συγκεντρώνει τους περισσότερους πωλητές, καθώς υποχωρεί κατά 0,6% και το 1,44 ευρώ. Στο -0,40% ακολουθεί η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία βρίσκεται στα 2,54 ευρώ. 

Η μετοχή της Alpha Bank, παράλληλα, διολισθαίνει οριακά στο -0,4% και το 1,12 ευρώ, με τη μετοχή της Eurobank να παρουσιάζει ανεπαίσθητες απώλειες κατά 0,2% και το 0,88 ευρώ. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank -0,40% 1,125 ευρώ 
  • Αttica Bank 3,96% 3,94 ευρώ 
  • Eurobank -0,20% 0,884 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα -0,39% 2,541 ευρώ 
  • Πειραιώς -0,62% 1,44 ευρώ 

Η προσοχή στη ΔΕΗ 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στη μετοχή της ΔΕΗ, καθώς σήμερα οι μέτοχοι θα εγκρίνουν την προτεινόμενη ΑΜΚ των 750 εκατ. ευρώ. Αποτέλεσμα είναι η μετοχή να βρίσκεται στο +0,3% και τα 9,1 ευρώ. 

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Aegean ενισχύεται κατά 1,4% και τα 5,1 ευρώ, ενώ στο +1,2% ακολουθεί η μετοχή του ΑΔΜΗΕ, η οποία διαπραγματεύεται στα 2,5 ευρώ. 

Από την άλλη πλευρά, ελεγχόμενες πιέσεις ασκούνται στις μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή, Mytilineos, Σαράντης και Jumbo, οι οποίες υποχωρούν λίγο άνω του 0,5%.  

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της ΕΛΤΟΝ ξεχωρίζει στο +2,8% και το 1,8 ευρώ, με τη μετοχή της Ευρωπαϊκής Πίστης να έπεται στο +1,5% και τη μετοχή της Ικτίνος στο +1%. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 30 μετοχές κινούνται ανοδικά, 35 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 10 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 63,8 δισ. ευρώ, σχεδόν σταθερή σε σχέση με τη Δευτέρα. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News