Business & Finance Δευτέρα 18/10/2021, 22:19
ΑΓΟΡΕΣ

Καρλ Άικαν: Η αγορά θα πληρώσει το τίμημα των σημερινών πολιτικών

Καρλ Άικαν: Η αγορά θα πληρώσει το τίμημα των σημερινών πολιτικών

Ο γνωστός ακτιβιστής επενδυτής Κάρλ Άικαν θεωρεί ότι οι αμερικανικές αγορές θα βρεθούν αντιμέτωπες με μεγάλες προκλήσεις σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα εξαιτίας της υπερβολικής προσφοράς χρήματος και της αύξησης του πληθωρισμού. 

«Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, θα χτυπήσουμε πάνω σε τοίχο. Πιστεύω ότι θα υπάρξει κρίση με τον τρόπο που προχωράμε, με τον τρόπο που τυπώνουμε χρήμα, με τον τρόπο που βαδίζουμε στον πληθωρισμό. Δεν ξέρω πώς θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση αυτή σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα», είπε ο γνωστός επενδυτής. 

Η Φέντεραλ Ριζέρβ και το Κογκρέσο απελευθέρωσαν τρισεκατομμύρια δολάρια σε νέα μέτρα στήριξης στη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Ο ισολογισμός της κεντρικής τράπεζας έχει διογκωθεί περισσότερο από 3 τρισ.δολάρια και εξακολουθεί να «τρέχει» το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, ενώ η κυβέρνηση έχει ρίξει 5 τρισ.δολάρια για να στηρίξει τους Αμερικανούς από την υγειονομική κρίση. Ο Άϊκαν πιστεύει ότι κάποια μέρα οι αγορές θα πληρώσουν το τίμημα αυτών των πολιτικών, αλλά όχι σε σύντομο χρονικό διάστημα. 

Ο S&P 500 καταγράφει μέχρι στιγμής φέτος κέρδη 19%, απέχοντας μόλις 1,4% από το ιστορικό υψηλό που είχε αγγίξει στις αρχές Σεπτεμβρίου. 

Σύμφωνα με τον επενδυτή, αυτή η μαζική προσφορά χρήματος ευθύνεται εν μέρει για τις εντεινόμενες πιέσεις στις τιμές, με τον πληθωρισμό να αγγίζει νέο υψηλό 30ετίας τον Αύγουστο, εν μέσω εκρηκτικής αύξησης της ζήτησης και διαταραχών στην παγκοσμια εφοδιαστική αλυσίδα. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News