Business & Finance Δευτέρα 18/10/2021, 20:03
ΑΓΟΡΕΣ

Oμόλογα: Στο 0,97% ξέφυγε η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

Oμόλογα: Στο 0,97% ξέφυγε η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

Στα ύψη βρέθηκαν ξανά οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών, καθώς η αγορά σταθερού εισοδήματος «παίρνει θέση» στην προοπτική αύξησης των επιτοκίων, ειδικά μετά τις δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, Αντριου Μπέιλι, που θεωρήθηκαν ως καθαρή ένδειξη ότι ετοιμάζεται επιτοκιακή αύξηση σύντομα στη Βρετανία, ίσως και τον επόμενο μήνα.

Οι αποδόσεις του ευρώ βρέθηκαν ξανά σε υψηλό πενταμήνου καθώς η ακατάπαυση άνοδο του πληθωρισμού τροφοδοτεί συνεχώς τις ανησυχίες για πιο αυστηρή νομισματική πολιτική από τις κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη. 

Οι αγορές προεξοφλούν αυτή τη στιγμή μία αύξηση των επιτοκίων στην Ευρωζώνη κατά 10 μονάδες βάσης τον Οκτώβριο του 2022, μία κίνηση που αναλυτές υποστηρίζουν ότι δεν δικαιολογείται από τις προβλέψεις της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό. «Οι αγορές κρατικών ομολόγων θα συνεχίσουν να ισορροπούν ανάμεσα στους πιο καθησυχαστικούς τόνους της ΕΚΤ και της Φέντεραλ Ριζέρβ και στην πιο επιθετική πολιτική από την Τράπεζα της Αγγλίας», αναφέρει ο στρατηγικός αναλυτής της Commerzbank, Ρέινερ Γκούτερμαν. 

Το νέο «κύμα» ανόδου πυροδοτήθηκε τώρα από τις δηλώσεις του Αντριου Μπέιλι, ο οποίος εμφανίστηκε άκρως επιθετικός λέγοντας ότι η Τράπεζα της Αγγλίας εξετάζει την προοπτική να αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε η πανδημία, καθώς εντείνεται ο κίνδυνος του πληθωρισμού. Αμέσως μετά τις δηλώσεις του οι αποδόσεις των βρετανικών βραχυπρόθεσμων ομολόγων σημείωσαν άνοδο περίπου 20 μονάδων βάσης, παρασύροντας μαζί τους και τις υπόλοιπες αποδόσεις του ευρώ.

Στον «πυρήνα», η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε προς στιγμή περισσότερο από 4 μονάδες βάσης στο -0,12%, για να κλείσει τελικά στο -0,14%, χωρίς να απέχει και πολύ από το χαμηλότερο επίπεδο από το Μάιο, του -0,08%, που άγγιξε την προηγούμενη εβδομάδα. Η απόδοση του πενταετούς εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2020, στο -0,445%, με άνοδο έξι μονάδων βάσης, στη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τον φετινό Φεβρουάριο. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι και η απόδοση του ολλανδικού 10ετούς πέρασε προς στιγμή σε θετικό έδαφος για να κλείσει ωστόσο και πάλι πάνω από το μηδέν. Εάν σταθεροποιηθεί σε θετικό έδαφος, τότε θα είναι μόνο οι γερμανικές αποδόσεις από τον “πυρήνα” που θα εξακολουθήσουν να κινούνται κάτω από το μηδέν. 

Η ίδια εικόνα και στην ευρωπεριφέρεια, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς να ξεφεύγει στο 0,97%, οδεύοντας πλέον ολοταχώς προς το ορόσημο του 1%, με το spread στις 115 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία το κόστος δανεισμού ξέφυγε στο 0,23%. Ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 111 εκατ.ευρώ εκ των οποίων τα 47 εκατ. έγιναν στην πενταετία. Στη γειτονική Ιταλία, η απόδοση της 10ετίας ενισχύθηκε περισσότερο από τρεις μονάδες βάσης στο 0,9%, αφού ενδοσυνεδριακά ανέβηκε έως το 0,95%, το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Μαίου. Το spread μεταξύ γερμανικών και ιταλικών άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο δέκα ημερών στις 106 μονάδες βάσης. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News