ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Προσπαθεί να αντισταθεί στις διεθνείς πιέσεις

Σχεδόν αμετάβλητος στις 894 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Προσπαθεί να αντισταθεί στις διεθνείς πιέσεις

Οριακές μεταβολές εμφανίζει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προσπαθεί να αμυνθεί στις εισαγόμενες πιέσεις από τις αγορές της Ευρώπης. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη των συναλλαγών (11.00), ο Γενικός Δείκτης εναλλάσσεται μεταξύ θετικών και αρνητικών προσήμων, μην καταγράφοντας ουσιαστική μεταβολή σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (894,74 μονάδες). 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε μόλις μία μονάδα (από 893,61 έως 894,99 μονάδες), ενώ ο τζίρος των συναλλαγών  παραμένει απογοητευτικός, μην υπερβαίνοντας τα 2,5 εκατ. ευρώ μέσα στο πρώτο ημίωρο. 

Είναι ξεκάθαρο ότι η συσσώρευση στη Λεωφόρο Αθηνών συνεχίζεται, με τον Γ.Δ. να έχει ως πρώτο σημείο στήριξης της 860 μονάδες και πρώτο σημείο αντίστασης τις 900 μονάδες.  

Το κλίμα στις διεθνείς αγορές σίγουρα δεν βοηθάει στην αλλαγή της βραχυπρόθεσμης τάσης, με τις ευρωπαϊκές μετοχές να κινούνται και πάλι πτωτικά, μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για την οικονομία της Κίνας. 

Υψηλό ενεργειακό κόστος, σταθερά μεγάλος πληθωρισμός, επιβράδυνση του ρυθμού ανάκαμψης και απόσυρση των νομισματικών μέτρων στήριξης έρχονται να συμπληρώσουν την αρνητική συγκυρία, καθιστώντας τους επενδυτές αρκετά επιφυλακτικούς. 

Την ίδια ώρα, οι επενδυτές αναμένουν και την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) της ΔΕΗ, η οποία είναι βέβαιο ότι θα στερήσει σημαντικά κεφάλαια από την αγορά, επιτείνοντας το πρόβλημα της αγοραστικής ένδειας. 

Μικρά κέρδη στις τράπεζες 

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος κινείται οριακά ανοδικά, μην καταφέρνοντας να παράσχει ουσιαστική στήριξη στον Γ.Δ. Αποτέλεσμα είναι να κινείται στο +0,32% και τις 572,17 μονάδες. 

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια τραπεζική μετοχή που να ξεχωρίζει. Ενδεικτικά, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας βρίσκεται στο +0,6% και τα 2,57 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank ακολουθεί στο +0,4%. 

Οι μετοχές των Alpha Bank και Πειραιώς, από τον πλευρά τους, εμφανίζουν ελάχιστες διακυμάνσεις, με αποτέλεσμα να παραμένουν σχεδόν αμετάβλητες στο 1,12 και στο 1,43 ευρώ, αντίστοιχα. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank -0,09% 1,1265 ευρώ 
  • Attica Bank 0% 3,855 ευρώ 
  • Eurobank 0,41% 0,8732 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα 0,59% 2,575 ευρώ 
  • Πειραιώς 0,07% 1,439 ευρώ

Ισορροπία δυνάμεων στο ταμπλό 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Jumbo συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο των πωλητών, εν μέσω των σεναρίων για διαγραφής από τον δείκτη MSCI Greece. Ως αποτέλεσμα, υποχωρεί στο -1,3% και τα 13,24 ευρώ. Κατά 1% διολισθαίνει και η μετοχή της Viohalco.  

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της ΕΧΑΕ ενισχύεται στο +1% και τα 3,74 ευρώ, ενώ πέριξ του 0,5% αυξάνονται οι μετοχές των ΑΔΜΗΕ, Σαράντης, ΕΛΠΕ και Mytilineos. 

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Πλαίσιο σημειώνει κέρδη άνω του 2%, ενώ η μετοχή της Intracom ακολουθεί στο +1,5% και τα 2,02 ευρώ.  

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00),  47 μετοχές κινούνται ανοδικά, 19 μετοχές καταγράφουν πτώση και 10 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σε 64,1 δισ. ευρώ, σχεδόν σταθερή σε σχέση με την Παρασκευή. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς   

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News