Business & Finance Σάββατο 16/10/2021, 08:53
ΑΓΟΡΕΣ

Έρχεται το πρώτο ETF του Bitcoin στην αγορά

Έρχεται το πρώτο ETF του Bitcoin στην αγορά

Το ντεμπούτο του στην αγορά θα κάνει την επόμενη εβδομάδα το πρώτο ETF του Bitcoin, όπως μεταδίδει το CNBC. Το ETF είναι της εταιρείας ProShares και έως το βράδυ της Παρασκευής δεν είχε λάβει την επίσημη έγκριση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC). Ωστόσο η κατάθεση των εγγράφων της ProShares αποκαλύπτει ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα αρχίσει η διαπραγμάτευσή του. Εάν οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιωθούν θα πρόκειται για μία εξέλιξη – σταθμό για την αγορά των κρυπτονομισμάτων στις ΗΠΑ. 

Το ETF  (ακρωνύμιο που σημαίνει Exchange Traded Fund – Διαπραγματεύσιμο Αμοιβαίο Κεφάλαιο) είναι ένα χρηματιστηριακό προϊόν, που ακολουθεί έναν δείκτη (μετοχών, ομολόγων ή εμπορευμάτων), ένα μεμονωμένο στοιχείο ενεργητικού (πχ χρυσό) ή έναν συνδυασμό προϊόντων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα ακολουθεί το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα της αγοράς.  

Ορισμένοι πιστεύουν ότι η SEC ενδεχομένως να μην δώσει ποτέ επισήμως έγκριση. Ωστόσο φαίνεται πως δεν πρόκειται να μπλοκάρει την εγγραφή και την διαπραγμάτευση του ETF και άλλων παρόμοιων που θα ακολουθήσουν, τα οποία και θα υπόκεινται στο ίδιο πλαίσιο με όλα τα άλλα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία. 

Το πρώτο ETF, με ετικέτα BITO, θα δίνει έκθεση σε προθεσμιακά συμβόλαια του Bitcoin, αλλά όχι στην spot αγορά. Ο ερχομός του ήταν ο κύριος παράγοντας που έδωσε ώθηση στην τιμή του Bitcoin την περασμένη εβδομάδα. Το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα είδε την αξία του να ενισχύεται κατά περισσότερο από 10%, σπάζοντας και πάλι το φράγμα των 61.000 δολαρίων. 

Αρκετές εταιρείες, μεταξύ των οποίων οι Invesco και Valkyrie, έχουν καταθέσει αιτήσεις για παρόμοια ETF, που δεν αποκλείεται να κάνουν την εμφάνισή τους στην αγορά μέσα στις επόμενες εβδομάδες. 

Αποδοχή και καμπανάκια 

Η αγορά των κρυπτονομισμάτων είδε την αξία της να εκτινάσσεται από τα 16 δισ. δολάρια το 2016 στα 2,3 τρισ. δολάρια. Η εξέλιξη αυτή προκαλεί σε άλλους ενθουσιασμό και την πεποίθηση ότι πρόκειται για μία επένδυση, που γίνεται σταδιακά mainstream και σε άλλους τρόμο για μία νέα μεγάλη φούσκα.

Αν και έχουν λάβει την αποδοχή δισεκατομμυριούχων όπως ο Ίλον Μασκ, αλλά και o Τζορτζ Σόρος , και ενώ στο παιχνίδι μπαίνουν σιγά – σιγά και οι κεντρικές τράπεζες, οι επικριτικές φωνές το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν. Ο επικεφαλής της JPMorgan Chase επιμένει ότι δεν έχουν καμία αξία (αλλά δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες του να επενδύσουν σε αυτά). 

Ο Μάικλ Μπάρι, ο άνθρωπος πίσω από το Μεγάλο Σορτάρισμα του 2008, θεωρεί πως βρήκε σε αυτά την επόμενη μεγάλη φούσκα.  Και ο Τζον Κάνλιφ της Τράπεζας της Αγγλίας προειδοποιεί πως θα μπορούσαν να προκαλέσουν μία παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση σαν και εκείνη του 2008. «Ο κόσμος του crypto αρχίζει να συνδέεται με το παραδοσιακό χρηματοοικονομικό σύστημα και βλέπουμε την εμφάνιση παικτών με μόχλευση. Και, κυρίως, αυτό συμβαίνει σε έναν χώρο που είναι σε μεγάλο βαθμό χωρίς εποπτεία», εξήγησε. 

Πάντως, σε πρόσφατη συνέντευξη στο «MR» το ΔΝΤ χαρακτήριζε περιορισμένους μέχρι στιγμής τους κινδύνους για τη διεθνή χρηματοπιστωτική σταθερότητα από την αγορά των κρυπτονομισμάτων. Διαβάστε εδώ περισσότερα.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News