Business & Finance Παρασκευή 15/10/2021, 22:45
ΑΓΟΡΕΣ

Γιατί ο Μαρκ Κιούμπαν δεν θα αγοράσει ETF παραγώγων σε bitcoin

Γιατί ο Μαρκ Κιούμπαν δεν θα αγοράσει ETF παραγώγων σε bitcoin

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) των ΗΠΑ αναμένεται να δώσει το πράσινο φως σε διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο σε bitcoin βασισμένο σε παράγωγα την επόμενη εβδομάδα, εφόσον η SEC δεν θα ήθελε να μπλοκάρει το ETF που προτάθηκε από τις ProShares και Invesco. Ομως, ο δισεκατομμυριούχος Μάρκ Κιούμπαν δεν θα επενδύσει σε αυτό.

Οταν ρωτήθηκε εάν θα αγοράσει το συγκεκριμένο ETF όταν θα τεθεί και επίσημα υπό διαπραγμάτευση, ο επενδυτής και ιδιοκτήτης της Dallas Mavericks είπε «όχι» κατηγορηματικά. 

Αυτό κάνει ιδιαίτερη αίσθηση γιατί ο Κιούμπαν αποκαλούσε μέχρι πρότινος το bitcoin «καλύτερο χρυσό και από τον χρυσό», λόγω της αλγοριθμικής του σπανιότητας, αφού υπάρχει μόνο περιορισμένη ποσότητα. 

Ο Κιούμπαν βλέπει ότι το bitcoin είναι πολύ πιο υποσχόμενο ως αποθηκευτική αξία παρά ως νόμισμα. «Για το λόγο αυτό, διακρατώ bitcoin αλλά δεν προχωρώ ποτέ σε πώληση», είχε πει τον Απρίλιο. 

Ηδη, ο επενδυτής διαθέτει ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο σε κρυπτονομίσματα, το οποίο συμπεριλαμβάνει ψηφιακά νομίσματα, όπως bitcoin, ether, dogecoin κα, FFTs και πολλές εταιρείες με τεχνολογία blockchain. Παρ΄όλα αυτά, ακόμη και οι υποστηρικτές των ETF σε bitcoin που βασίζονται σε παράγωγα διατείνονται ότι μπορεί να αποκομίσεις κάποια οφέλη όταν αγοράζεις bitcoin άμεσα. 

Ενώ ένα κανονικό ETF διακρατεί το ενεργητικό ή τα χρεόγραφα πάνω στα οποία βασίζει την αξία του, ένα διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο βασισμένο σε παράγωγα παρακολουθεί τα συμβόλαια παραγώγων και είναι εκτεθειμένο σε ένα ενεργητικό χωρίς ωστόσο να έχει τον άμεσο έλεγχό του. Σε αυτή την περίπτωση, ένα κανονικό ETF σε bitcoin διακρατεί bitcoin και παρακολουθεί την τιμή του, ενώ ένα ETF σε bitcoin με βάση παράγωγα θα παρακολουθεί προθεσμικά συμβόλαια σε bitcoin. 

Mε το τελευταίο, οι επενδυτές μπορούν να τοποθετήσουν στο κρυπτονόμισμα χωρίς ωστόσο να το κατέχουν πραγματικά. Αυτό μπορεί να βοηθά όσους δεν είναι σίγουροι πώς να αγοράσουν με ασφάλεια bitcoin ή όσους προτιμούν να μην έχουν την ευθύνη να προστατεύουν το πορτοφόλι τους με τα bitcoin. Από την άλλη η τιμή του bitcoin παρουσιάζει έντονες διακυμάνσεις, οπότε ένας επενδυτής που αγοράζει απευθείας το κρυπτονόμισμα, θα πρέπει να διαθέτει και «γερό στομάχι» για να αντέξει τα σκαμπανεβάσματα. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News