Business & Finance Παρασκευή 15/10/2021, 22:11
ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Τether: Πληρώνει πρόστιμο 41 εκατ.δολαρίων για εξαπάτηση

Τether: Πληρώνει πρόστιμο 41 εκατ.δολαρίων για εξαπάτηση

Πρόστιμο ύψους 41 εκατ. δολαρίων καλείται να πληρώσει η Tether, προκειμένου να διευθετήσει μέσω συμβιβασμού την υπόθεση των ψευδών εκ μέρους της διαβεβαιώσεων ότι τα ψηφιακά της token στηρίζονταν πλήρως σε πραγματικά χρήματα, στο τελευταίο περιστατικό της διευρυμένης εκστρατείας της αμερικανικής κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν για την επιβολή μέτρων στις αγορές κρυπτονομισμάτων. 

Για χρόνια, η Tether, ο μεγαλύτερος εκδότης stablecoin, ενημέρωνε τους πελάτες της και την ευρύτερη αγορά των κρυπτονομισμάτων ότι είχε στη διάθεσή της ένα δολάριο για την κάλυψη της αξίας κάθε token, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Εμπορικών συναλλαγών Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης Εμπορευμάτων (CFTC) των ΗΠΑ. Ωστόσο, ο ισχυρισμός αυτός ήταν παραπλανητικός, τονίζει η αμερικανική αρχή. Για παράδειγμα, από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο του 2017, δεν είχε στη διάθεσή της παρά 61,5 εκατ. δολάρια για να καλύψει ψηφιακά νομίσματα συνολικής αξίας 442 εκατ. δολαρίων. 

Η CFTC επισημαίνει ότι τουλάχιστον από τα μέσα του 2016 έως τις 25 Φεβρουαρίου του 2019, η Tether «παραπλανούσε τους πελάτες και την αγορά» ότι δήθεν διέθετε αποθεματικά σε αμερικανικό δολάριο σε τραπεζικούς λογαριασμούς για να καλύψει όλα τα stablecoins που βρίσκονταν σε κυκλοφορία. Στην πραγματικότητα όμως τα παραπάνω νούμερα δείχνουν ότι είχε τη δυνατότητα να καλύψει μόλις το 27,6% των stablecoins. 

Πολλοί traders, ωστόσο, διατηρούσαν από καιρό αμφιβολίες ότι η Tether διαθέτει τα χρήματα για την κάλυψη του συνόλου των token της.

Το αξιοσημείωτο ωστόσο είναι ότι »η είναι η πρώτη φορά που η CFTC δίδει σε ένα stablecoin το νομικό χαρακτηρισμό «εμπόρευμα», γεγονός που δίδει στην αρχή το δικαίωμα να εποπτεύει τα φαινόμενα απάτης και χειραγώγησης στη συγκεκριμένη αγορά. 

Τα stablecoins αποτελούν μία μορφή ψηφιακού ενεργητικού, που συναλλάσσεται όπως τα κρυπτονομίσματα, αλλά υπόσχονται στους επενδυτές μετατρεψιμότητα ένα προς ένα με σκληρά νομίσματα, όπως δολάριο ή ευρώ. Επιτρέπει ταχείες συναλλαγές και είναι σχεδιασμένο για να μην επηρεάζεται ιδιαίτερα από απότομη μεταβλητότητα στις τιμές Σύμφωνα με στοιχεία της ιστοσελίδας CoinMarketCap, η αξία των stablecoins της Tether που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε κυκλοφορία αποτιμάται στα 68,6 δισ.δολάρια. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg και WSJ

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News