ΑΓΟΡΕΣ

«Ξεκόλλησε» το Χρηματιστήριο – «Άλμα» 3% στην Εθνική

Στο +0,69% και τις 894 μονάδες ο Γ.Δ.

«Ξεκόλλησε» το Χρηματιστήριο – «Άλμα» 3% στην Εθνική

Στο υψηλότερο επίπεδο από τις 21 Σεπτεμβρίου σκαρφάλωσε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο -λαμβάνοντας σημαντική βοήθεια από τις μετοχές των Εθνικής Τράπεζας και Alpha Bank- επανήλθε σε επίπεδα άνω των 890 μονάδων. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε αξιοσημείωτη άνοδο της τάξης του 0,69% και ενισχύθηκε στις 894,74 μονάδες (κοντά στο υψηλό ημέρας), κερδίζοντας λίγο περισσότερο από έξι μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (888,59 μονάδες).   

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 5,5 μονάδες (από 889,39 έως 894,96 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να καθορίζεται άνω των 60 εκατομμυρίων ευρώ, χάρη και στη λήξη των παραγώγων. 

Το ανοδικό κλείσιμο εδράστηκε, κατά κύριο λόγο, στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία αυξήθηκε άνω του 3%, χάρη στα σενάρια της Societe Generale περί εισόδου στον MSCI Greece. Κέρδη κατά 2,5% εμφάνισε και η μετοχή της Alpha Bank, ενώ η μετοχή της Motor Oil τερμάτισε στο +2,8%. 

Από την άλλη πλευρά, οι ρευστοποιήσεις εστίασαν στη μετοχή της Jumbo, η οποία υποχώρησε κοντά στο -3% και τα 13,4 ευρώ, εξαιτίας της πιθανότητας διαγραφής από τον δείκτη MSCI Greece, κάτι που θα προκαλέσει εκροές 88 εκατ. ευρώ. 

Παραμένει πλαγιο-καθοδική η τάση  

Παρά τη σημερινή άνοδο, πάντως, η οποία εν πολλοίς οφείλεται στα σενάρια για το rebalancing των δεικτών, είναι ξεκάθαρο ότι οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό και το υψηλό ενεργειακό κόστος έχουν ρίξει βαριά σκιά τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, καθιστώντας αρκετά επιφυλακτικούς τους επενδυτές, οι οποίοι προτιμούν να απέχουν από το ρίσκο. 

Αποτέλεσμα είναι να αποφεύγουν τις λιγότερο ασφαλείς (δηλαδή τις αναδυόμενες) χρηματιστηριακές αγορές, όπως είναι η δική μας. Σε αυτό συμβάλλει και η επικείμενη έναρξη της διαδικασίας απόσυρσης των νομισματικών μέτρων στήριξης των κεντρικών τραπεζών. 

Υπό αυτό το πλαίσιο, η βραχυπρόθεσμη τάση για τη Λεωφόρο Αθηνών παραμένει πλαγιο-καθοδική, με πρώτο σημείο στήριξης να αποτελούν οι 860 μονάδες και πρώτο σημείο αντίστασης οι 900 μονάδες. 

Στο επίπεδο εβδομάδας, σε κάθε περίπτωση, ο Γενικός Δείκτης αποχαιρέτισε με οριακά κέρδη 0,2%, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης 0,3% και ο τραπεζικός κλάδος 1,3%. 

Σε υψηλό ενός μήνα οι τράπεζες  

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος κινήθηκε αισθητά ανοδικά, παρέχοντας σημαντικά στηρίγματα στην ελληνική αγορά. Αποτέλεσμα ήταν να τερματίσει στο +2,30% και τις 570,35 μονάδες, το υψηλότερο σημείο από τις 16 Σεπτεμβρίου. 

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον προσέλκυσε, όπως ήταν εύλογο, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία εκτινάχθηκε κατά 3,2% και τα 2,56 ευρώ. Στο +2,5% ακολούθησε και η μετοχή της Alpha Bank, η οποία ανέκτησε το 1,12 ευρώ. 

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Eurobank αυξήθηκε κατά 2% και το 0,86 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς έμεινε ελαφρώς πιο πίσω, κερδίζοντας 1,1% και κλείνοντας στο 1,43 ευρώ. Ελεγχόμενες απώλειες 1% εμφάνισε, τέλος, η μετοχή της Attica Bank. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 2,5% 1,1275 ευρώ   
  • Attica Bank -1,03% 3,855 ευρώ   
  • Eurobank 1,95% 0,8696 ευρώ   
  • Εθνική Τράπεζα 3,23% 2,56 ευρώ  
  • Πειραιώς 1,13% 1,438 ευρώ 

Κυριάρχησαν οι αγοραστές 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές διατήρησαν έως τέλους τα «ηνία» των χρηματιστηριακών συναλλαγών, καθώς πέραν των τραπεζών στηρίγματα παρείχε και η μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία έκλεισε στο +3% και το 1,43 ευρώ. 

Η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, παράλληλα, ενισχύθηκε κατά 1,8% και τα 11,5 ευρώ, ενώ άνοδο άνω του 2,8% εμφάνισε η μετοχή της Motor Oil. Στο +1,7% ακολούθησε η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα.  

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Jumbo απώλεσε το 3% της αξίας της, με τις μετοχές των Coca – Cola και ΟΤΕ να έπονται στο -0,8%. Οριακή μείωση εμφάνισε, επίσης, η μετοχή της Aegean.  

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Κρι – Κρι ξεχώρισε στο +4,2% και τα 8 ευρώ, με τις μετοχές των Πλαίσιο, ΕΥΑΘ και ΟΛΘ να καταγράφουν άνοδο άνω του 2%. Στο +1,5% τερμάτισε και η μετοχή της Quest. 

Συνολικά, 65 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 43 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 12 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε σε 64,1 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς   

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News