Business & Finance Τρίτη 8/12/2020, 19:20
ΟΜΟΛΟΓΑ

Σε αρνητικό έδαφος πέρασε η απόδοση του 10ετούς πορτογαλικού

Σε αρνητικό έδαφος πέρασε η απόδοση του 10ετούς πορτογαλικού

Στο «κλάμπ» των κρατικών ομολόγων με αρνητικό επιτόκιο μπαίνει πλέον και το πορτογαλικό 10ετές, καθώς η προσμονή νέων μέτρων στήριξης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στη συνεδρίαση της Πέμπτης κρατούν σταθερό το ράλι των τιμών ομολόγων στην ευρωπεριφέρεια. 

Η απόδοση του πορτογαλικού 10ετούς υποχώρησε για πρώτη φορά κάτω από το μηδέν, διαμορφούμενη στο -0,01%. «Τα πορτογαλικά ομόλογα συμπορεύονται με το πλέον ασφαλές ενεργητικό της Ευρωζώνης. Πρόκειται για ένα ορόσημο, το οποίο διασφαλίζει ότι ο συνδυασμός της ΕΚΤ και της υποστηρικτικής πολιτικής της Ε.Ε. με το ταμείο ανάκαμψης έχουν δημιουργήσει ένα περιβάλλον άκρως ευνοϊκό για την αγορά κρατικού χρέους της ευρωπεριφέρειας», αναφέρει ο Αντουάν Μπουβέ, στρατηγικός αναλυτής της ING.

Σε αποκλιμάκωση και οι υπόλοιπες αποδόσεις της ευρωπεριφέρειας, με την απόδοση του αντίστοιχου ιταλικού στο 0,54%. Η ελληνική αγορά κρατικού χρέους παρέμεινε σταθερή με την απόδοση του 10ετούς στα ίδια επίπεδα με αυτά των δύο τελευταίων συνεδριάσεων, στο 0,63%. 

Στον «πυρήνα», οι αποδόσεις τόσο των γερμανικών 10ετών όσο και των γαλλικών υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Νοεμβρίου, ακολουθώντας την τάση αποκλιμάκωσης στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. 

Η αυξανόμενη αισιοδοξία για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας μετά την κυκλοφορία των πρώτων εμβολίων έχουν σαφώς τονώσει το κλίμα στις αγορές κρατικού χρέους του ευρώ, ειδικά στον ευρωπαϊκό Νότο, με τη σταθερή παρουσία της ΕΚΤ. Από την άλλη, είναι και η διήμερη σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. με την ένωση να εμφανίζεται έτοιμη να προχωρήσει την υλοποίηση του σχεδίου της για το ταμείο ανάκαμψης χωρίς τις Ουγγαρία και Πολωνία. Αναλυτές της Citi επισημαίνουν ότι οι αγορές ποντάρουν σε μία συμφωνία της τελευταίας στιγμής έτσι ώστε να αποφευχθεί μία νέα κρίση.

moneyreview.gr 
  
   

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News