Business & Finance Τετάρτη 13/10/2021, 20:27
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Λευκός Οίκος: Ζητά από τους πετρελαιοπαραγωγούς να βοηθήσουν στη μείωση του κόστους

Λευκός Οίκος: Ζητά από τους πετρελαιοπαραγωγούς να βοηθήσουν στη μείωση του κόστους

Εκκληση στους αμερικανικούς παραγωγούς φυσικού αερίου και πετρελαίου να βοηθήσουν στη μείωση του κόστους καυσίμων απηύθυνε ο Λευκός Οίκος, σύμφωνα με το Reuters, επικαλούμενο πηγές. 

Το ενεργειακό κόστος αυξάνεται παγκοσμίως, οδηγώντας σε σημαντικές ελλείψεις σε κορυφαίες οικονομίες, όπως Κίνα και Ινδία. Στις ΗΠΑ, η τιμή τιμή φυσικού αερίου ανά γαλόνι βρίσκεται σε υψηλό επταετίας, ενώ το κόστος καυσίμων τους επόμενους μήνες αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας. Την ίδια στιγμή, η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου παραμένει χαμηλότερα από το απόγειο του 2019. 

«Παρακολουθούμε στενά το κόστος πετρελαίου και φυσικού αερίου που πληρώνουν οι Αμερικανοί. Χρησιμοποιούμε κάθε όπλο που έχουμε στη διάθεσή μας για να αντιμετωπίσουμε τις μη ανταγωνιστικές πρακτικές στις αμερικανικές αλλά και στις διεθνείς αγορές ενέργειας προκειμένου να διασφαλιστεί η αξιοπιστία και η σταθερότητα των ενεργειακών αγορών», ανέφερε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει εάν βρίσκεται σε επαφές με πετρελαιοπαραγωγούς. 
 
Το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας προειδοποίησε ότι το κόστος θέρμανσης των νοικοκυριών αναμένεται να αυξηθεί δραματικά τον φετινό χειμώνα. Η τιμή λιανικής του φυσικού αερίου ανά γαλόνι έχει αυξηθεί στα 3,29 δολάρια. 

Ωστόσο, η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ δεν πρόκειται να ανακάμψει γρήγορα από τα χαμηλά επίπεδα του 2020. Η παραγωγή άγγιξε το ρεκόρ των 13 εκατ.βαρελιών ημερησίως στα τέλη του 2019, όμως το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε ότι θα φθάσει μόλις τα 11 εκατ.βαρέλια το 2021 και στα 11,7 εκατ. το 2022.       
  
Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν βρίσκεται ήδη σε κατ΄ ιδίαν συνομιλίες με παραγωγούς για το αυξανόμενο κόστος καυσίμων, σύμφωνα με τις πηγές. Οι παραγωγοί πετρελαίου από σχιστολιθικά κοιτάσματα πάντως εμφανίζονται απρόθυμοι να αυξήσουν τις ποσότητες πετρελαίου που εξορύσσουν μετά τις εξασθενημένες οικονομικές τους αποδόσεις και αντ΄αυτού προτιμούν να μειώσουν τις δαπάνες για να αυξήσουν τα κέρδη για τους επενδυτές. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News