Business & Finance Δευτέρα 11/10/2021, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Σε πτώση εν μέσω ανησυχιών για τα εταιρικά κέρδη

Wall Street: Σε πτώση εν μέσω ανησυχιών για τα εταιρικά κέρδη

Με πτώση έκλεισε η Wall Street τη σημερινή συνεδρίαση εν μέσω έντονης νευρικότητας, καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί εν αναμονή των αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου. 

Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες αντέστρεψαν τα αρχικά κέρδη τους, με τους Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq να κλείνουν στο «κόκκινο». Ο Dow Jones υποχώρησε 0,72%, ο S&P 500 επίσης 0,70%, ενώ ο Nasdaq 0,60%. 

Τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, σε συνδυασμό με το υψηλότερο κόστος ενέργειας έχουν πυροδοτήσει έντονες ανησυχίες για την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Η JPMorgan Chase & CO. θα κάνει την πρεμιέρα των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου την Τετάρτη. Η μετοχή της JPMorgan υποχώρησε 1,9% ασκώντας τις μεγαλύτερες πιέσεις στο δείκτη S&P 500 καθώς και στον επιμέρους δείκτη για τον κλάδο χρηματοοικονομικών υπηρεσιων, που υποχώρησε 0,7%. 

Αναλυτές προβλέπουν αύξηση των κερδών 29,6% για τις εισηγμένες στο δείκτη S&P 500 στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, σύμφωνα με τη Refinitiv, χαμηλότερα από τα αντίστοιχα κέρδη 96,3% του δεύτερου τριμήνου. 

Ο κλάδος ενέργειας σημείωσε πτώση αφού αριχκά άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2020. Οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου σημαίνουν υψηλότερο κόστος για επιχειρήσεις και καταναλωτές. 

Στο αρνητικό κλίμα συνέβαλε και η υποβάθμιση των προβλέψεων της Goldman Sachs για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας. Η αμερικανική τράπεζα επενδύσεων υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη του 2022 στο 4% από 4,4%, ενώ παράλληλα κατέβασε τον πήχη για την ανάπτυξη του 2021 στο 5,6% από 5,7%, επικαλούμενη τον τερματισμό των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης από το Κογκρέσο και τη βραδύτερη του αναμενομένου ανάκαμψη των καταναλωτικών δαπανών, ειδικότερα στον τομέα παροχής υπηρεσιών. 

Eπιπλέον, τα αδύναμα σημεία του Σεπτεμβρίου για τις θέσεις εργασίας αναζωπύρωσαν τη συζήτηση για τις επόμενες κινήσεις της αμερικανικής Federal Reserve όσον αφορά την απόσυρση των μέτρων τόνωσης της οικονομίας. Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα ανακοινώσει στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου τη μείωση του προγράμματος αγορών ομολόγων και άλλων τίτλων από τα τρέχοντα επίπεδα των 120 δισ. δολ. το μήνα. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News