Business & Finance Δευτέρα 11/10/2021, 14:58
ΑΓΟΡΕΣ

Ένας τόνος από αυτό το μέταλλο απαιτεί το ρεύμα τριών ετών ενός σπιτιού 

Ο παράγοντας Κίνα γι άλλη μια φορά είναι αυτός που έχει πυροδοτήσει τις νέες ανησυχίες

Ένας τόνος από αυτό το μέταλλο απαιτεί το ρεύμα τριών ετών ενός σπιτιού 

Είναι το βασικό μέταλλο που για να παραχθεί ένας τόνος απαιτούνται 14 MW ανά ώρα, ενέργεια που δύναται να ηλεκτροδοτήσει ένα μέσο σπίτι στη Βρετανία για τρία χρόνια. Η κατανάλωση σε ηλεκτρισμό της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής των 65 εκατ. τόνων ετησίως, αν αναλογούσε σε χώρα, θα ήταν η πέμπτη χώρα στον κόσμο με τη μεγαλύτερη κατανάλωση. 

Ο λόγος για το αλουμίνιο, το βασικό μέταλλο του οποίου η τιμή του σήμερα Δευτέρα έχει «εκτοξευθεί» σε υψηλό 13 ετών ξεπερνώντας τα 3.000 δολάρια ο τόνος, καθώς τις αγορές έχει κατακλύσει ένα κύμα πανικού ότι θα υπάρξει έλλειψη στις προμήθειες του βασικού μετάλλου, μετά από χρόνια πλεονασματικών αποθεμάτων. 

Περί τις 14:50 ώρα Ελλάδος η τιμή του αλουμινίου στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME) σημείωνε άνοδο 2,47%, στα 3.034 δολάρια ο τόνος, το υψηλότερο επίπεδο από το 2008. 

Διαβάστε επίσης: Ακόμη ένα σοκ για την παγκόσμια οικονομία: Άλμα 300% στην τιμή του πυριτίου

Η δίχως όρια αυτή πορεία του μετάλλου που χρησιμοποιείται ευρέως στην ενέργεια και στη συσκευασία προϊόντων, έρχεται μια εβδομάδα πριν από την ετήσια σύνοδο για την αγορά μετάλλων του LME στο Λονδίνο. 

Ο παράγοντας Κίνα γι άλλη μια φορά είναι αυτός που έχει πυροδοτήσει τις νέες ανησυχίες, η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή και κατανάλωση αλουμινίου στον κόσμο. 

Το Πεκίνο βάσει του σχεδιασμού στο πλαίσιο της μείωσης των εκπομπών ρύπων έχει εξαγγείλει τη μείωση της εγχώριας παραγωγικής δυναμικότητας αλουμινίου. Κάτι που σημαίνει ότι η Κίνα προκειμένου να καλύψει τις εγχώριες ανάγκες της, θα προβεί σε περισσότερες εισαγωγές προκαλώντας ελλείψεις στις προμήθειες στις παγκόσμιες αγορές. 

Την ίδια ώρα όμως η κινεζική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσύρει προσωρινά το μέτρο του φόρου υπεραξίας που αφορούν τις κινεζικές εξαγωγές αλουμινίου. 

Διαβάστε επίσης: Το μέταλλο που από «παρίας» έγινε «βασιλιάς» των αγορών

Γιατί όμως η Κίνα προχωράει σε τέτοιας ευρείας κλίμακας ανασχεδιασμό αναφορικά με τις εξαγωγές; Ο λόγος έγκειται σε ένα και μόνο παράγοντα: την ενεργειακή κρίση στη χώρα. 

Η μεγάλη ζήτηση για ενέργεια έχει προκαλέσει προβλήματα στα δίκτυα ηλεκτροδότησης, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να εξαναγκασθεί να δώσει εντολή σε βιομηχανίες να μειώσουν την παραγωγή τους, ούτως ώστε να περιορισθεί η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. 

Το αλουμίνιο όπως προαναφέρθηκε καταναλώνει πολλή ενέργεια για να παρασκευασθεί και η Κίνα θέλοντας να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα τις προμήθειες αλουμινίου, προσπαθεί να κρατήσει την εγχώρια παραγωγή «εντός των τειχών», η οποία είναι ούτως ή άλλως περιορισμένη.

Οι εξελίξεις αυτές, έχουν με τη σειρά τους κάνει τους αναλυτές να συζητούν για την τιμή του βασικού μετάλλου ακόμη και στα 4.000 δολάρια ο τόνος. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News