Business & Finance Παρασκευή 8/10/2021, 20:26
ΑΓΟΡΕΣ

Oμόλογα: «Ασανσέρ» οι αποδόσεις του ευρώ – Εκλεισαν σε υψηλά 3μήνου

Oμόλογα: «Ασανσέρ» οι αποδόσεις του ευρώ – Εκλεισαν σε υψηλά 3μήνου

Ιδιαίτερα νευρική ήταν η σημερινή συνεδρίαση στην αγορά κρατικών ομολόγων του ευρώ, με τις αποδόσεις να παρουσιάζουν αρχικά άνοδο, εν συνεχεία να υποχωρούν για να κλείσουν ξανά σε υψηλά τριμήνου. Οι επενδυτές φαίνεται να αγνόησαν ουσιαστικά τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ και να μην πιστεύουν ότι μπορούν να ανακόψουν το δρόμο της Φέντεραλ Ριζέρβ για το tapering σε σύντομο χρονικό διάστημα. 

Τα στοιχεία για την απασχόληση έδειξαν ότι το Σεπτέμβριο δημιουργήθηκαν πολύ λιγότερες του αναμενομένου θέσεις εργασίας. Ομως μετά την αρχική πτώση, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο, ξεπερνώντας ακόμη ένα σημαντικό φράγμα, του 1,60%, παρασύροντας στην άνοδο και τις αποδόσεις του ευρώ. Αντίστοιχα, η απόδοση του αμερικανικού 30ετούς ενισχύθηκε στο 2,157%. 

Στον “πυρήνα”, αφού η απόδοση του γερμανικού 10ετούς έφθασε έως το -0,14%, επίπεδο που άγγιξε στην αρχή της εβδομάδας, υποχώρησε προς στιγμή για να επιστρέψει και πάλι στα υψηλά του, με άνοδο περίπου 4 μονάδων βάσης.

Στην ευρωπεριφέρεια, τη μεγαλύτερη κλιμάκωση παρουσίασαν οι αποδόσεις στην ελληνική αγορά, παρά το γεγονός ότι κρατούσαν έως τώρα αντίσταση με περιορισμένη άνοδο σε σχέση με τις υπόλοιπες αγορές. Η απόδοση του ελληνικου 10ετούς ξέφυγε και πάλι πάνω από το 0,90%, στο 0,91%, με το spread στις 108 μονάδες βάσης, καθώς ανέβηκαν και οι γερμανικές αποδόσεις, ενώ στην πενταετία το κόστος δανεισμού ενισχύθηκε στο 0,13%. Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν ιδιαίτερα περιορισμένος στα 62 εκατ.ευρώ εκ των οποίων τα 44 εκατ.ευρώ έγιναν στη 10ετία. 

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς έφθασε έως το 0,89% για να κλείσει ελαφρώς χαμηλότερα στο 0,87%. 

Ο πρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ, Τζερόμ Πάουελ, είχε δηλώσει στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου ότι μία “λογικά καλή” εικόνα της αγοράς απασχόλησης θα μπορούσε να ανταποκριθεί στους στόχους της κεντρικής τράπεζας ώστε να προχωρήσει στο tapering. “Δεν υπάρχει λόγος για την αγορά να ανησυχεί για μία γρήγορα αύξηση των επιτοκίων από τη Fed”, αναφέρει ο στρατηγικός αναλυτής της Mizuho Πέτερ Μακάλουμ, ο οποίος εξακολουθεί να πιστεύει ότι η μείωση της αγοράς ομολόγων θα αρχίσει το Νοέμβριο. 

Στην Ευρωζώνη, οι αγορές οψιόν δίδουν μία πιθανότητα 60% για αύξηση των επιτοκίων κατα 10 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ το Δεκέμβριο του 2022, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Νικ Σάντερς, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Alliance Bernstein. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News