ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Περιόρισε την πτώση – Ποιες μετοχές ξεχώρισαν

Χρηματιστήριο: Περιόρισε την πτώση – Ποιες μετοχές ξεχώρισαν

Ελεγχόμενη πτώση εμφάνισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κόντρα στις αυξημένες πιέσεις από το εξωτερικό κατάφερε να διατηρηθεί κοντά στη ζώνη των 880 μονάδων, περιορίζοντας αισθητά το εύρος δράσης των πωλητών. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ήπια πτώση της τάξης του 0,65% και υποχώρησε στις 876,37 μονάδες, χάνοντας σχεδόν έξι μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (882,10 μονάδες).   

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε επτά μονάδες (873,12 έως 880,58 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα (σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες) και να φθάνει στα 65 εκατομμύρια ευρώ. 

Παρότι ενδοσυνεδριακά οι απώλειες άγγιξαν έως και το 1%, τελικά η ελληνική αγορά βρήκε τον τρόπο να αναχαιτίσει τις ρευστοποιήσεις και να διατηρηθεί πλησίον των στηριγμάτων των 880 μονάδων, χάρη στην ώθηση από τη μετοχή του ΟΤΕ.

Βέβαια, αυτό δεν απέτρεψε τις μετοχές των Viohalco, Τέρνα Ενεργειακή και Εθνική Τράπεζα να εμφανίσουν απώλειες άνω του 2%, με τις μετοχές των Alpha Bank, Πειραιώς, Lamda και Mytilineos να ακολουθούν στο -1,5%.  

Εγκλωβισμένο το Χ.Α. 

Σε κάθε περίπτωση, το ελληνικό χρηματιστήριο, όπως έχουμε επανειλημμένως προειδοποιήσει, παραμένει εγκλωβισμένο στη μεταβλητότητα των ξένων αγορών, οι οποίες σήμερα υποχωρούν κοντά στο 1,5%, μετά την εκτόξευση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων σε επίπεδα άνω του 1,56%    

Όλα αυτά τα δεδομένα, σύμφωνα με τους αναλυτές, προαναγγέλλουν τη διατήρηση του υψηλού πληθωρισμού (3,4% τον Σεπτέμβριο στην Ευρωζώνη) για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι υπολογίζουν οι κεντρικές τράπεζες σε Ευρωζώνη και ΗΠΑ.   

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσο υψηλότερες είναι οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων τόσο λιγότερο ελκυστικές καθίστανται οι μετοχές των εταιρειών, καθώς κάτι τέτοιο θεωρείται προάγγελος μείωσης της εταιρικής κερδοφορίας. Ήδη, εξάλλου, αρκετές εισηγμένες έχουν υπογραμμίσει τον κίνδυνο συρρίκνωσης των περιθωρίων κέρδους, ως απόρροια των ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες.    

Η παραπάνω κατάσταση, όπως είναι εύλογο, επηρεάζει σημαντικά και τη Λεωφόρο Αθηνών, η οποία εξακολουθεί να αγνοεί τις θετικές εξελίξεις τόσο σε μια σειρά ελληνικών εταιρειών όσο και στην ίδια την ελληνική οικονομία (εκτίμηση για ανάπτυξη 6,1% το 2021).    

«Ο χαμηλός βαθμός συμμετοχής εγχώριων επενδυτών στο ελληνικό χρηματιστήριο δεν επιτρέπει επί του παρόντος τη λειτουργία του μηχανισμού προεξόφλησης του επερχόμενου ελπιδοφόρου αφηγήματος, με το Γ.Δ. να συσσωρεύεται κάτω από τις 900 μονάδες» σημειώνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, Δημήτρης Τζάνας, σχολιάζοντας την εικόνα της αγοράς. 

Στο 1,4% οι απώλειες στις τράπεζες   

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος δεν κατάφερε να αποφύγει τις απώλειες και το αρνητικό πρόσημο, καθώς κατέγραψε μείωση κατά 1,4% και τερμάτισε στις 552,37 μονάδες. 

Οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία βρέθηκε στο -2,6% και τα 2,42 ευρώ. Από κοντά ακολούθησαν και οι μετοχές των Alpha Bank – Πειραιώς, οι οποίες έκλεισαν στο -1,6% και διαμορφώθηκαν στο 1,12 και το 1,39 ευρώ, αντίστοιχα. 

Από την πλευρά της, η μετοχή της Eurobank βρέθηκε σε λιγότερο μειονεκτική θέση, καθώς υποχώρησε κατά μόλις 0,2% και το 0,83 ευρώ, ενώ η μετοχή της Attica Bank διολίσθησε σημαντικά στο -5,6% και τα 3,85 ευρώ. Πιο αναλυτικά:  

  • Alpha Bank -1,67% 1,12 ευρώ   
  • Attica Bank -5,64% 3,85 ευρώ   
  • Eurobank -0,24% 0,83 ευρώ   
  • Εθνική Τράπεζα -2,57% 2,426 ευρώ   
  • Πειραιώς -1,62% 1,394 ευρώ   

Δεν ξέφυγαν οι ρευστοποιήσεις 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πωλητές ήλεγξαν το μεγαλύτερο τμήμα της χρηματιστηριακής αγοράς, με τις μετοχές των Viohalco και Τέρνα Ενεργειακή να τίθενται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, χάνοντας το 2,2% της αξίας τους . 

Απώλειες της τάξης άνω του 1,5% παρουσίασαν και οι μετοχές των Lamda Development – Mytilineos, ενώ μικρότερου εύρους πιέσεις ασκήθηκαν στις μετοχές των Coca – Cola, Jumbo, Τιτάνα, ΕΧΑΕ και ΕΛΠΕ.

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή του ΟΤΕ ενισχύθηκε κατά 1,1% και τα 16 ευρώ, ενώ οι μετοχές των Motor Oil, Aegean και Σαράντης διαμορφώθηκαν άνω του 0,5%. 

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ξεχώρισε η μετοχή της Profile, η οποία διολίσθησε κατά 4%, ενώ πέριξ του 1,5% καθορίστηκαν οι απώλειες για τις μετοχές των Fourlis, Intrakat, Quest, ΑΒΑΞ και ΕΥΑΘ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Ικτίνος ενισχύθηκε κατά 3%, της Πλαίσιο κατά 2,4% και της Πλαστικά Θράκης κατά 1,3%.

Συνολικά, 41 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 67 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 17 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε σε 62,7 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 600 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη.   

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς          

moneyreview.gr      

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News