Business & Finance Τρίτη 5/10/2021, 20:43
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Η καλύτερη επίδοση σε διάρκεια 11 εβδομάδων – Κέρδη 1,2%

Ευρωπαϊκές μετοχές: Η καλύτερη επίδοση σε διάρκεια 11 εβδομάδων – Κέρδη 1,2%

Την καλύτερη συνεδρίαση σε διάρκεια 11 εβδομάδων παρουσίασαν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές, έχοντας ως στήριγμα το άλμα 3,5% των τραπεζών και το ράλι του τεχνολογικού κλάδου. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,2% με όλους τους βασικούς κλάδους να καταγράφουν κέρδη , στην καλυτερη συνεδρίαση από τις 21 Ιουλίου. Ο τεχνολογικός κλάδος έκανε άλμα 2,2%, διακόπτοντας το πτωτικό σερί των τελευταίων επτά συνεδριάσεων στη διάρκεια του οποίου κατέγραψε απώλειες 11,7%. 

Η μετοχή της κατασκευάστριας επεξεργαστών Infineon υποχώρησε 4,8%, καθοδηγώντας τα κέρδη, από τη στιγμή που επιβεβαίωσε τα έσοδά της για το 2021 και ανακοίνωσε ότι περιμένει περαιτέρω βελτίωση των αποτελεσμάτων της το επόμενο έτος. 

Σημαντικό προβάδισμα εξασφάλισε ο τραπεζικός κλάδος με το σχετικό δείκτη να εκτινάσσεται σε υψηλό ενάμισι έτους. Η JPMorgan σημείωσε ότι διατηρεί τη θέση «overweight» για τις ευρωπαϊκές τράπεζες επικαλούμενη την αύξηση των κεφαλαιουχικών αποδόσεων και τις ανοδικές προοπτικές για τις ομολογιακές αποδόσεις. Η μετοχή της ιταλικής Unicredit ενισχύθηκε 4,3%, από τη στιγμή που η τράπεζα επιβεβαίωσε τις προβλέψεις της για τις επιδόσεις τρίτου τριμήνου. 

Να σημειωθεί ότι τα κέρδη τρίτου τριμήνου για τις εισηγμένες στο δείκτη STOXX 600 αναμένεται να αυξηθούν 45,6% συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. 

«Οι ευαίσθητες στα επιτόκια τραπεζικές μετοχές κινούνται ανοδικά καθώς οι επενδυτές αρχίσουν να λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν την προοπτική αύξησης των επιτοκίων. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη μεγάλα ερωτηματικά ως προς την ανάκαμψη της οικονομίας, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις αφήνουν το αποτύπωμά τους πάνω στις επιχειρήσεις και στους καταναλωτές», αναφέρει αναλυτής της AJ Bell. Η επιχειρηματική δραστηριότητα «κατέβασε ταχύτητα» το Σεπτέμβριο, όπως έδειξαν τα τελευταία στοιχεία της IHS Markit, καθώς τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα έκαμψαν τη ζήτηση και συγκράτησαν τη δραστηριότητα. 

Aπό τους επιμέρους χρηματιστηριακούς δείκτες, ο γερμανικός DAX σημείωσε άνοδο 1,05%, ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε 1,5%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε 0,9%.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε άλμα 1,95%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κέρδισε 1,5%. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News