ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Απόντες οι επενδυτές – Καθηλωμένος ο τζίρος

Στη ζώνη των 870 μονάδων ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο: Απόντες οι επενδυτές – Καθηλωμένος ο τζίρος

Απολύτως υποτονικό είναι το κλίμα σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να λάμπουν δια της απουσίας τους και να οδηγούν σε αισθητή ελαχιστοποίηση του συναλλαγματικού όγκου. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει μικρή πτώση της τάξης του 0,2% και διαμορφώνεται στις 870,12 μονάδες, χάνοντας περίπου 1,5 μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (871,88 μονάδες). 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε δύο μονάδες (868,86 έως 870,86 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να παραμένει καθηλωμένος, μην υπερβαίνοντας τα 3 εκατ. ευρώ μέσα στο πρώτο ημίωρο.   

Η ελληνική αγορά, όπως φαίνεται, διατηρείται σε φάση συσσώρευσης, αδυνατώντας να ξεφύγει από τη ζώνη των 870 μονάδων και να κινηθεί προς τις 890 – 910 μονάδες, οι οποίες αποτελούν πλέον τις βασικές αντιστάσεις.  

Την ίδια ώρα, ο όγκος των συναλλαγών παραμένει απογοητευτικός, με τους ξένους επενδυτές να «αγνοούνται», κάτι το οποίο συνδέεται άρρηκτα και με τις ανησυχίες για μια επικείμενη διόρθωση στα χρηματιστήρια του εξωτερικού.  

Αναβάλλεται η ανοδική κίνηση

«Η αγορά ακόμα δεν βρίσκεται σε μία επιθετική ανοδική κίνηση με το σκεπτικό να είναι ότι αυτό θα εμφανιστεί στο μέλλον» σχολιάζει η Fast Finance, στο εβδομαδιαίο σημείωμά της. 

Άλλωστε, τα εγχώρια δεδομένα παραμένουν αισιόδοξα, στηρίζοντας το σενάριο μιας μεσο-μακροπρόθεσμης θετικής τάσης, και έχοντας ως βασικά στηρίγματα αφενός τις εξαιρετικές επιδόσεις των εισηγμένων αφετέρου τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας. 

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, υπάρχει και ο «βραχνάς» των Αυξήσεων Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ), με τις ΔΕΗ και Attica Bank να καλούνται να βρουν «φρέσκα» κεφάλαια εντός των επόμενων εβδομάδων.  

«Σίγουρα οι μεγάλες ΑΜΚ μπορεί να προβληματίζουν βραχυπρόθεσμα, αλλά από την άλλη προσελκύουν νέα κεφάλαια που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη» επισημαίνει η Fast Finance.   

Ελεγχόμενη πτώση για τις τράπεζες 

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος αδυνατεί να ξεφύγει από το ευρύτερο κλίμα της στασιμότητας, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο -0,33% και τις 549,40 μονάδες. 

Με εξαίρεση την Attica Bank, η οποία υποχωρεί κατά σχεδόν 3% και επιστρέφει στο τεχνικό σημείο των 4 ευρώ, οι υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές εμφανίζουν μικρές διακυμάνσεις, οι οποίες περιορίζονται κάτω του +/-1%. 

Ενδεικτικά, η μετοχή της Alpha Bank μειώνεται κατά 0,7% και το 1,11 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διαπραγματεύεται στο -0,3% και η μετοχή της Πειραιώς διολισθαίνει κατά 0,7%. Η μετοχή της Eurobank, τέλος, είναι σταθερή στο 0,82 ευρώ. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank -0,67% 1,1125 ευρώ 
  • Attica Bank -2,91% 4 ευρώ 
  • Eurobank 0,10% 0,8208 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα -0,33% 2,442 ευρώ 
  • Πειραιώς -0,72% 1,38 ευρώ 

Μικρό προβάδισμα των πωλητών 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πωλητές φαίνεται ότι έχουν ένα μικρό προβάδισμα έναντι των αγοραστών, με τις μετοχές των ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Viohalco και Τιτάνα να υφίστανται τις υψηλότερες πιέσεις (άνω του 1%). 

Από την άλλη πλευρά, στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη παρέχει η μετοχή των ΕΛΠΕ, η οποία ενισχύεται κατά 1,6% και τα 5,7 ευρώ. Στο +0,9% ακολουθεί η μετοχή του ΑΔΜΗΕ, η οποία διαπραγματεύεται στα 2,3 ευρώ. 

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, παράλληλα, η μετοχή της Πλαίσιο ξεχωρίζει στο +5,6%, ενώ πολύ καλή είναι η εικόνα και της Intracom, η οποία αυξάνεται κατά 3%, δίνοντας συνέχεια στο χθεσινό ράλι.  

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 29 μετοχές κινούνται ανοδικά, 28 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ επτά μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σε 62,7 δισ. ευρώ, σχεδόν σταθερή σε σχέση με τη Δευτέρα. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς      

moneyreview.gr  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News