Business & Finance Δευτέρα 4/10/2021, 16:36
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωαγορές: Προσπάθεια ανασύνταξης μετά τη χειρότερη εβδομάδα από τον Φεβρουάριο

Οι κλάδοι των πρώτων υλών και των τροφίμων και ποτών ξεχωρίζουν

Ευρωαγορές: Προσπάθεια ανασύνταξης μετά τη χειρότερη εβδομάδα από τον Φεβρουάριο

Προσπάθεια να ανασυγκροτηθούν καταβάλουν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές, μετά τις απώλειες ύψους 2,24% της περασμένης εβδομάδας, που ήταν η χειρότερη από τον περασμένο Φεβρουάριο, εν μέσω ενός ζοφερού κλίματος που έχει περιβάλει τις αγορές. Αιτία η συνεχιζόμενη επιτάχυνση του πληθωρισμού, αλλά και ο κίνδυνος που εγκυμονεί από μια πιθανή κατάρρευση του κινεζικού κολοσσού, Evergrande.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης σημειώνει άνοδο περί του 0,14%, ενώ με παρόμοιο ποσοστό κινούνται ανοδικά τα χρηματιστήρια σε Παρίσι και Μιλάνο. Αυτό του Λονδίνου ενισχύεται κατά 026%, ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX κινείται μεταξύ οριακών απωλειών και κερδών.

Το μαζικό sell-off της προηγούμενης εβδομάδας έφερε τις ευρωπαϊκές μετοχές στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών, ενώ στο σύνολο του Σεπτεμβρίου ο STOXX 600 κατέγραψε απώλειες της τάξεως του 3,41%, στο χειρότερό του μήνα από τον Οκτώβριο του 2020. Πλέον, ο πανευρωπαϊκός δείκτης απέχει περί του 5% από το ιστορικό υψηλό ρεκόρ του Αυγούστου.

Οι κλάδοι των πρώτων υλών και των τροφίμων και ποτών ξεχωρίζουν στη σημερινή συνεδρίαση, δύο κλάδοι οι οποίοι με την επιτάχυνση του πληθωρισμού είναι από αυτούς που δέχονται τους περισσότερους τριγμούς, καθώς οι τιμές τους επηρεάζονται άμεσα.

Από την άλλη οι μετοχές του κλάδου ταξιδίων και αναψυχής κινούνται επίσης ανοδικά, μετά τα δημοσιεύματα ότι η βρετανική κυβέρνηση προτίθεται να αναιρέσει την ταξιδιωτική καραντίνα 14 ημερών σε ξενοδοχείο στους Βρετανούς, για περισσότερες χώρες.

Άλλωστε όπως έδειξαν και τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας, το κόστος στις πρώτες ύλες για τους μεταποιητές στην Ευρωζώνη εξακολουθεί να κινείται κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, κάτι που αντανακλά στις τιμές των τελικών προϊόντων.

Από την άλλη οι περιπέτειες της Evergrande, συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, με σημερινά δημοσιεύματα να αναφέρουν ότι ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέα πώληση περιουσιακών στοιχείων, κυρίως ακίνητης περιουσίας, προκειμένου να ανταπεξέλθει στις οικονομικές της υποχρεώσεις. Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό χρέος του ομίλου ανέρχεται κοντά στα 305 δισ. δολάρια, ενώ ήδη δεν έχει καταβάλει τους τόκους για δύο ομολογιακά της δάνεια.  

Πιέσεις περί του 5,90% δέχεται η μετοχής της British Telecoms (ΒΤ), μετά τις αναφορές ότι ο όμιλος Sky, προτίθεται να συνάψει συμφωνία με τη Virgin Media O2, για την ανάπτυξη των ευρυζωνικών του συστημάτων, μια αναβάθμιση στην οποία η ΒΤ στηρίζεται πολύ.   

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News