Business & Finance Παρασκευή 1/10/2021, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: «Ορμητικά» ξεκίνησε το δ’ τρίμηνο – Με κέρδη και οι τρεις δείκτες

Wall Street: «Ορμητικά» ξεκίνησε το δ’ τρίμηνο – Με κέρδη και οι τρεις δείκτες

Με άνοδο έκλεισε την πρώτη συνεδρίαση του Οκτωβρίου η Wall Street, μπαίνοντας στο τέταρτο τρίμηνο σε θετικό κλίμα, με στήριγμα τα νέα ισχυρά οικονομικά στατιστικά στοιχεία, την πρόοδο στη μάχη κατά του κορωνοϊού και την αναμονή της ψήφισης του νομοσχεδίου για τις υποδομές. 

Στην αρχή της συνεδρίασης και οι τρεις χρηματιστηριακοί δείκτες δέχονταν πιέσεις, όμως γρήγορα ανέκτησαν έδαφος καθοδηγούμενοι από τις λεγόμενες «κυκλικές» μετοχές. Η άνοδος ενισχύθηκε απο τη στιγμή που ο Λευκός Οίκος ανακοινωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συμμετέχει πιο ενεργά στις διαπαραγματεύσεις για τις δαπάνες σε υποδομές. 

Παρ΄όλα αυτά, οι τρεις δείκτες έκλεισαν σήμερα σε επίπεδα χαμηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη Παρασκευή, με αποτέλεσμα να παρουσιάσουν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον Φεβρουάριο. 

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε τη συνεδρίαση με άνοδο 1,44%, ο S&P 500 ενισχύθηκε 1,16%, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε άνοδο 0,75%. Και οι 11 κλάδοι του S&P 500 σημείωσαν άνοδο, με τον κλάδο υγείας ωστόσο να παρουσιάζει κάποια νευρικότητα. Τα κέρδη του συγκρατήθηκαν από την πτώση των μετοχών της Moderna μετά την είδηση ότι το φάρμακο molnupiravir για την Covid -19 της Merck περιόρισε τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου κατά 50%, όπως ανακοίνωσε σήμερα η φαρμακοβιομηχανία. 

Αμέσως μετά την είδηση, η μετοχή της Merck κατέγραψε κέρδη 9%. Επίσης, η μετοχή της Royal Caribbean και Las Vegas Sands ενισχύθηκε περισσότερο από 3%, ενώ η Southwest Airlines καθοδήγησε την άνοδο στις αεροπορικές αφότου η JPMorgan αναβάθμισε τη μετοχή της. Σε άνοδο και οι μετοχές τνω τραπεζών, προσφέροντας στήριγμα στα blue chip.  

Σε εβδομαδιαία βάση, ο Dow Jones υποχώρησε 1,35%, ο S&P 500 2,2%, ενώ ο Nasdaq 3,2%. 

Η αγορά μόλις αποχαιρέτησε έναν ιδιαίτερα δύσκολο Σεπτέμβριο, καθώς οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό, για τις προοπτικές ανάπτυξης και για την άνοδο των ομολογιακών αποδόσεων κράτησαν τους επενδυτές στο περιθώριο. Ο S&P 500 έκλεισε το μήνα με απώλειες 4,8%, διακόπτοντας το ανοδικό σερί των τελευταίων επτά μηνών. Ο Dow και ο Nasdaq υποχώρησαν 4,3% και 5,3% αντίστοιχα, γνωρίζοντας την χειρότερη μηνιαία επίδοση του έτους.

moneyreview.gr 

 
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News