Business & Finance Παρασκευή 1/10/2021, 18:53
ΑΓΟΡΕΣ

ΔΝΤ: Η «κρυπτοποίηση» των αναδυόμενων αγορών απειλεί την οικονομική σταθερότητα

ΔΝΤ: Η «κρυπτοποίηση» των αναδυόμενων αγορών απειλεί την οικονομική σταθερότητα

Η έλευση των ψηφιακών νομισμάτων στις αναδυόμενες αγορές θα μπορούσε να προκαλέσει μια «κρυπτοποίηση» των οικονομιών τους, κάτι που μπορεί να καταστεί απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, όπως προειδοποίησε σήμερα Παρασκευή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η προτίμηση για τα κρυπτονομίσματα στις αναπτυσσόμενες και τις αναδυόμενες αγορές συνεχώς μεγαλώνει, καθώς θεωρητικά προσφέρουν έναν φθηνότερο και ταχύτερο τρόπο αποστολής χρημάτων διασυνοριακά. Εκείνοι που είναι υπέρ των ψηφιακών νομισμάτων υποστηρίζουν ότι θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν στην προστασία των αποταμιεύσεων από τον υψηλό πληθωρισμό ή στις διακυμάνσεις των τοπικών νομισμάτων.

Το ΔΝΤ ανέφερε ότι οι μη υγιείς μακροοικονομικές πολιτικές και τα αναποτελεσματικά συστήματα πληρωμών είναι μεταξύ των κινητήριων δυνάμεων για την υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων στις αναδυόμενες οικονομίες, μαζί με το δέλεαρ των γρήγορων κερδών που έχει επίσης ενθουσιάσει τους επενδυτές σε όλο τον κόσμο.

Παράγοντες όπως η χαμηλή αξιοπιστία των κεντρικών τραπεζών και τα αδύναμα εγχώρια τραπεζικά συστήματα που μπορεί να οδηγήσουν στη «δολαριοποίηση», ενδεχομένως να συμβάλουν επίσης στην αυξανόμενη χρήση των νομισμάτων αυτών, όπως προσθέτει το ΔΝΤ.  

Ως δολαριοποίηση ορίζεται η χρήση ενός ξένου νομίσματος -συνήθως του αμερικανικού δολαρίου- αντί του εθνικού νομίσματος. Ο υψηλός πληθωρισμός ή η αστάθεια ενός εγχώριου νομίσματος είναι από τους παράγοντες που οδηγούν σε αυτή την διαδικασία.

«Η δολαριοποίηση μπορεί να εμποδίσει την αποτελεσματική εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες και να προκαλέσει κινδύνους στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Η «κρυπτοποίηση» θα μπορούσε επίσης να καταστεί απειλή για τη δημοσιονομική πολιτική, καθώς τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία ενδεχομένως να διευκολύνουν τη φοροδιαφυγή, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Το Tαμείο προέτρεψε τις αναπτυσσόμενες χώρες να ενισχύσουν τις μακροοικονομικές πολιτικές τους και να εξετάσουν τα πιθανά οφέλη από την έκδοση ψηφιακών νομισμάτων μέσω των κεντρικών τραπεζών, ως απάντηση στα κρυπτονομίσματα.

Διαβάστε τη σχετική ανάλυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

moneyreview.gr 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News