Business & Finance Δευτέρα 7/12/2020, 22:33
ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

Συνέχεια πτώσης για το δολάριο

Συνέχεια πτώσης για το δολάριο

Πτωτικά κινήθηκε το δολάριο έναντι των κυριοτέρων νομισμάτων στη σημερινή συνεδρίαση στην αγορά συναλλάγματος, εν μέσω νευρικότητας, καθώς οι επενδυτές προσπάθησαν να αφήσουν για λίγο στην άκρη την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και να εστιάσουν στην πιθανότητα νέων δημοσιονομικών μέτρων στήριξης στις ΗΠΑ. Σε πτώση και η στερλίνα, από τη στιγμή οι διαπραγματεύσεις Ε.Ε. και Βρετανίας έχουν φθάσει ξανά σε αδιέξοδο. 

Ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Λάρι Κάντλοου, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για νέο πακέτο μέτρων στήριξης οδεύουν προς τη σωστή κατεύθυνση, με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και το Κογκρέσο να βρίσκονται κοντά σε συμφωνία. Οι διαπραγματεύσεις κέρδισαν έδαφος την Παρασκευή, όταν ομάδα Γερουσιαστών έθεσε ως αρχή για τις περαιτέρω συζητήσεις ένα πακέτο μέτρων ύψους 908 δισ.δολαρίων. «Η αγορά αναμένει σύντομα συμφωνία μαζί με το εμβόλιο, με τις προοπτικές αυτές να λειτουργούν θετικά για την οικονομία. Μία εξέλιξη που λειτουργεί όμως αρνητικά για το δολάριο», όμως αναφέρει ο Τζοε Μανίμπο, αναλυτής της Western Union Business Solutions στην Ουάσιγκτον. Σε όλα αυτά, θα πρέπει να προστεθεί και η προσμονή για περισσότερες προσαρμογές στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Φέντεραλ Ριζέρβ στη συνεδρίαση αυτού του μηνός. 

Το ερώτημα για πολλούς είναι εάν αυτό είναι μόλις η αρχή της πτώσης του δολαρίου και εάν το νόμισμα θα υποχωρήσει πολύ περισσότερο από το σημερινό του επίπεδο. «Αυτό όμως δεν πρόκειται να συμβεί ομαλά. Οι κύκλοι του δολαρίου διαρκούν κατά μέσο όρο έξι χρόνια και είμαστε μόλις στην αρχή», επισημαίνει ο Μαρκ Μακόρμινγκ της TD Securities στο Τορόντο, ο οποίος βλέπει να συνεχίζεται η πτωτική πορεία του αμερικανικού νομίσματος το 2021. 

Ο δείκτης δολαρίου υποχώρησε σήμερα στις 90,795 μονάδες, χωρίς να απέχει πάντως και πολύ από τις 90,471, που σηματοδοτεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2018. Επίσης, το δολάριο υποχώρησε και έναντι του ιαπωνικού γιέν, με την ισοτιμία στα 104 γιέν. Πτώση σημείωσε και έναντι του ελβετικού φράγκου. 

Σε καθοδική τροχιά και η στερλίνα, με πτώση 0,7% έναντι του δολαρίου και του ευρώ. 

moneyreview.gr
  
      
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News