Business & Finance Πέμπτη 30/09/2021, 20:08
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Με πτώση 3,4% στο μήνα

Ευρωπαϊκές μετοχές: Με πτώση 3,4% στο μήνα

Με «πατημένα τα φρένα» έκλεισαν τον πρώτο μήνα του φθινοπώριου οι ευρωπαϊκές μετοχές, οι οποίες παρέμειναν στάσιμες στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς η πτώση του κλάδου ταξιδίων και ψυχαγωγίας συγκράτησε την άνοδο των μεταλλευτικών ομίλων.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε τη συνεδρίαση με οριακή πτώση 0,05%, με μεταλλευτικές και ταξιδιωτικές να ενισχύονται 2% και άνω. Ωστόσο, σε μηνιαία βάση, ο δείκτης απώλεσε 3,4% της αξίας, επιβεβαιώνοντας την φήμη του ως ένας από τους χειρότερους μήνες του έτους, εν μέσω ανησυχιών για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και υψηλότερου πληθωρισμού. 

Πρόκειται για τις πρώτες απώλειες μετά από ένα ανοδικό σερί επτά μηνών, καθώς η εκρηκτική άνοδος των ομολογιακών αποδόσεων απομάκρυνε τους επενδυτές από τους τομείς υψηλής ανάπτυξης, όπως η τεχνολογία, για να στραφούν στους «αμυντικούς» κλάδους, που είναι ιδιαίτερα «ευαίσθητοι» στις αναπτυξιακές προοπτικές, όπως τράπεζες και ενέργεια. 
 
«Οι τελευταίες κινήσεις της αγοράς έδειξαν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μία μετάβαση σε τομείς και ενεργητικό που ευνοούνται από τη στροφή της κατανάλωσης από τα αγαθά προς τις υπηρεσίες. Με δεδομένο όμως ότι δεν αναμένουμε ότι η πιο αυστηρή νομισματική πολιτική θα έχει καταστροφικό αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία τους επόμενους 12 έως 18 μήνες, συστήνουμε στους επενδυτές να παραμείνουν στις αγορές μετοχών», αναφέρουν αναλυτές της BCA. 
  
Η ελβετική αγορά μετοχών συγκαταλέγεται μεγαξύ των μεγάλων χαμένων του Σεπτεμβρίου, ενώ οι ισπανικές και βρετανικές μετοχές που εξαρτώνται τα μέγιστα από τις τράπεζες παρέμειναν σε τροχιά ανόδου.

Από τις μεμονωμένες μετοχές, αυτή της H&M υποχώρησε 3,4% από τη στιγμή που ο σουηδικός όμιλος λιανικής ανακοίνωσε ότι οι διαταραχές στη αλυσίδα προσφοράς έπληξαν τις πωλήσεις του το Σεπτέμβριο. 

Aπό τους επιμέρους χρηματιστηριακούς δείκτες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε 0,31%, ο DAX στην Φρανκφούρτη 0,68%, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι 0,62%. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News