Business & Finance Πέμπτη 30/09/2021, 19:43
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε άνοδο 18 μβ το Σεπτέμβριο οι αποδόσεις του «πυρήνα»

Ομόλογα: Σε άνοδο 18 μβ το Σεπτέμβριο οι αποδόσεις του «πυρήνα»

Mε τη μεγαλύτερη άνοδο σε διάρκεια πολλών μηνών αποχαιρετούν οι αγορές κρατικών ομολογών του ευρώ το Σεπτέμβριο, με τις αποδόσεις στα υψηλά, καθώς οι επενδυτές επαναπροσαρμόζουν τη στάση τους, προκειμένου να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα του υψηλού πληθωρισμού και μίας ενδεχόμενης πιο επιθετικής πολιτικής από τις κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη.

Στη Γερμανία, η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε δύο μονάδες βάσης, στο -0,193%, ενώ καθ΄όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου σημείωσε άνοδο 18 μονάδων βάσης, τη μεγαλύτερη από τον Φεβρουάριο. Αντίστοιχα, οι αποδόσεις των γαλλικών και ολλανδικών 10ετών γνώρισαν τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον Απρίλιο, επίσης κατά 18 μονάδες βάσης.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών σταθεροποιήθηκαν κάπως κοντά στο 1,53%, παραμένοντας ωστόσο πάνω από το φράγμα του 1,50%, ενώ στη βρετανική αγορά, η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε περίπου 40 μονάδες βάσης στη διάρκεια του Σεπτεμβρίου. 

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η άνοδος των αποδόσεων ήταν πιο συγκρατημένη τις τελευταίες συνεδριάσεις σε σύγκριση με τις υπόλοιπες αγορές, με τις αποδόσεις να μην παρουσιάζουν καμία απολύτως μεταβολή και με τον όγκο των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ να περιορίζεται μόλις στα 20 εκατ.ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 0,83%, ενώ του πενταετούς στο 0,06%. Η ελληνική αγορά κρατικού χρέους κλείνει το τρίτο τρίμηνο στα ίδια επίπεδα που το άρχισε παρότι στο μέσον του στα μέσα Αυγούστου, οι αποδόσεις σημείωσαν σημαντική αποκλιμάκωση υποχωρώντας στο 0,55% στη 10ετία και στο -0,22% στην πενταετία.  

Τα τελευταία στοιχεία στη Γερμανία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός γνώρισε τη μεγαλύτερη αύξηση όλων των εποχών το Σεπτέμβριο, με τις αποδόσεις να παραμένουν στο υψηλό τριμήνου. Αντίστοιχα και τα στοιχεία σε Γαλλία και Ιταλία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε σε υψηλό 10ετίας. Οι ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός αποδεικνύεται πιο επίμονος σε συνδυασμό με την πιο επιθετική τοποθέτηση της Φέντεραλ Ριζέρβ και της Τράπεζας της Αγγλίας έχουν θέσει σε εγρήγορση τις αγορές οι οποίες φοβούνται ότι οι κεντρικές τράπεζες θα αποσύρουν πιο γρήγορα απ΄ό,τι αναμενόταν τα μέτρα στήριξης.

«Τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό σε Γερμανία και Γαλλία εντείνουν τις πιέσεις προς μία λιγότερο υποστηρικτική νομισματική πολιτική. Πιστεύω ότι οι αγορές θέλουν να δουν την αποδοση του γερμανικού 10ετούς στο μηδέν», αναφέρει αναλυτής της Allianz Global Investor. «Η επιτάχυνση της ανόδου του πληθωρισμού στη Γερμανία θα ασκήσει αναμφισβήτητα περισσότερες πιέσεις στην ΕΚΤ ώστε να αρχίσει συζητήσεις για το πώς θα αποσύρει τα μέτρα στήριξης το επόμενο έτος», αναφέρουν από την πλευρά τους αναλυτές της ING.

moneyreview.gr  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News