Business & Finance Τετάρτη 29/09/2021, 19:36
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε πτωτική διόρθωση οι αποδόσεις – Η Ιταλία είχε την καλύτερη επίδοση

Ομόλογα: Σε πτωτική διόρθωση οι αποδόσεις – Η Ιταλία είχε την καλύτερη επίδοση

«Mεγάλη ανάσα» πήραν σήμερα οι αγορές κρατικών ομολόγων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο μετά την εκρητική άνοδο των αποδόσεων στη διάρκεια των δύο τελευταίων συνεδριάσεων, καθώς η αγορά σπεύδει να επαναπροσδιοριστεί στην προοπτική πιο αυστηρής νομισματικής πολιτικής από τις κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη. 

Το sell off στις τιμές των κρατικών ομολόγων επιδεινώθηκε χθες ακόμη περισσότερο μετά τις δηλώσεις του διοικητή της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας του Σεντ Λούις, Τζέιμς Μπούλαρντ, ο οποίος προειδοποίησε ότι ο υψηλός πληθωρισμός μπορεί να απαιτήσει ακόμη πιο δυναμικές κινήσεις από την κεντρική τράπεζα, που σημαίνει και δύο επιτοκιακές αυξήσεις εντός του 2022. Στη σημερινή συνεδρίαση ωστόσο, το κόστος δανεισμού στην αμερικανική αγορά αποκλιμακώθηκε με αυτό στη 10ετία να υποχωρεί έως και στο 1,49% από το 1,57%. Να σημειωθεί ότι από το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς έχει ενισχυθεί 20 μονάδες βάσης. 

Την καθοδική τάση ακολούθησαν και οι αποδόσεις του ευρώ, με την αντίστοιχη στη γερμανική 10ετία να υποχωρεί δύο μονάδες βάσης, στο -0,217%. Αναλυτές της Commerzbank ανέφεραν ότι σαφώς τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης αναπροσαρμόζονται απέναντι στην αύξηση του πληθωρισμού παγκοσμίως και στις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ. Οι ίδιοι υπογράμμισαν ότι στο τελευταίο sell off τα γερμανικά κρατικά ομόλογα παρουσίασαν μεγαλύτερες αντοχές συγκριτικά με τα αμερικανικά και τα βρετανικά και προβλέπουν ότι η ανοδική τάση των αποδόσεων θα συνεχιστεί με μικρά διαλείμματα διόρθωσης. 

Ωστόσο, τη μεγαλύτερη ανάκαμψη παρουσίασε η ιταλική αγορά κρατικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να αποκλιμακώνεται πέντε μονάδες βάσης στο 0,81%. Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, παρά τον πολύ μικρό όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ που διαμορφώθηκε μόλις στα 13 εκατ.ευρώ, η απόδοση του 10ετούς περιορίστηκε στο 0,83%, με το spread στις 109 μονάδες βάσης, ενώ του πενταετούς στο 0,06%. 

Αναλυτές του Citi διαπίστωσαν επιβράδυνση στον ρυθμό αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ αυτή την εβδομάδα, γεγονός που το απέδωσαν στον παράγοντα εποχικότητα, όπως συνήθως συμβαίνει στην τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News