ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Άντεξε και έκανε το 12×12

Με σύμμαχο το +3% στις τράπεζες

Χρηματιστήριο: Άντεξε και έκανε το 12×12

Τη 12η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση κατέγραψε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, δίνοντας -έστω και δύσκολα- συνέχεια στο θετικό ράλι των τελευταίων ημερών. Αρχικά, ο Γενικός Δείκτης άγγιξε και το τεχνικό όριο των 790 μονάδων, αλλά στη συνέχεια υπέκυψε στις διορθωτικές κινήσεις των εισηγμένων και ιδίως, στις ρευστοποιήσεις του Ελλάκτορα. 

Πιο συγκεκριμένα, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης έκλεισε με κέρδη της τάξης του 0,24% και διαμορφώθηκε στις 786,85 μονάδες, με χαμηλό ημέρας τις 780 μονάδες και υψηλό ημέρας τις 794 μονάδες. Το εύρος διακύμανσης -μόλις 14 μονάδες- αποτυπώνει τη νευρικότητα και τις προσπάθειες κατοχύρωσης των ισχυρών κερδών, οι οποίες χαρακτήρισαν τη σημερινή συνεδρίαση, ως απόρροια της αγοραστικής κόπωσης.

Ο τζίρος, στο μεταξύ, διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα και υπερέβη τα 92 εκατ. ευρώ, καθώς συνολικά διακινήθηκαν 52,2 εκατ. τεμάχια, ανεβάζοντας την κεφαλαιοποίηση της αγοράς στα 52,6 δισ. ευρώ.

Νέα τραπεζική άνοδος 

Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, συνέχισαν από εκεί που σταμάτησαν την Παρασκευή, καταγράφοντας νέα κέρδη της τάξης του 3%, με αποτέλεσμα να κλείσουν πάνω από το τεχνικό όριο των 480 μονάδων, διευρύνοντας το εντυπωσιακό ράλι (άνω του 100%), το οποίο διαρκεί εδώ και περίπου πέντε εβδομάδες. Αναλυτικότερα:

  • Alpha Bank +6,25% 0,88 ευρώ
  • Attica Bank +1,69% 0,24 ευρώ
  • Eurobank +1,72% 0,567 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα +1,51% 1,988 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς +2,20% 1,257 ευρώ

«Η ανακοίνωση του fund Capital με 5,06% στην Eurobank που είχαμε να δούμε από την έξοδο του το 2015 και από την άλλη η ανακοίνωση της Goldman Sachs με 5% στην ΕΧΑΕ δείχνουν ότι οι ξένοι επανέρχονται δριμύτεροι στο Ελληνικό χρηματιστήριο μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα απραξίας» σημειώνει, χαρακτηριστικά, η Fast Finance. 

Ισχυρές ρευστοποιήσεις στον Ελλάκτορα

Όσον αφορά το χρηματιστηριακό ταμπλό, για ακόμη μία φορά ξεχώρισαν οι εντολές αγορών στη μετοχή της Motor Oil, η οποία έκλεισε με άνοδο άνω του 2%. Στον αντίποδα, η εν εξελίξει διαμάχη ανάμεσα στους μετόχους του Ελλάκτορα παρέτεινε τις ρευστοποίησης, οι οποίες έφεραν τη μετοχή στο -7,11%. Κατά 2,10% υποχώρησε και η μετοχή του Τιτάνα.

Συνολικά, 65 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 46 κινήθηκαν πτωτικά, ενώ 14 παρέμειναν αμετάβλητες.

Οι μετοχές με τον μεγαλύτερο τζίρο

  • Alpha Bank +6,25% 13,8 εκατ. ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα +1,51% 12,1 εκατ. ευρώ
  • ΟΤΕ -0,91% 10 εκατ. ευρώ
  • Eurobank +1,72% 6,7 εκατ. ευρώ
  • Motor Oil +2,12% 5,6 εκατ. ευρώ

Οι μετοχές με τον μεγαλύτερο όγκο

  • Alpha Bank +6,25% 16,1 εκατ. τεμάχια
  • Eurobank +1,72% 11,8 εκατ. τεμάχια
  • Εθνική Τράπεζα +1,51% 6,1 εκατ. τεμάχια
  • MIG  -2,93% 4,9 εκατ. τεμάχια
  • Τρ. Πειραιώς +2,2% 3,8 εκατ. τεμάχια

Το στοίχημα της διόρθωσης και της κόπωσης

Το στοίχημα της ελληνικής αγοράς, μετά τη 12η διαδοχική ανοδική συνεδρίαση, είναι η απορρόφηση των διορθωτικών κινήσεων και φυσικά, η διατήρηση των κεκτημένων. Είναι σαφές ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει προσλάβει χαρακτηριστικά bull market και συμπεριφέρεται ως αναδυόμενη αγορά, κάτι το οποίο ευνοεί τη διατήρηση του ανοδικού momentum, με δεδομένη την αποδυνάμωση του δολαρίου. 

Ο κίνδυνος μιας αγοραστικής κόπωσης, ωστόσο, δεν είναι καθόλου μικρός, κάτι το οποίο αποτυπώθηκε και στη σημερινή συνεδρίαση, η οποία κυμάνθηκε εντός ενός στενού εύρους συναλλαγών, παρά το θετικό κλείσιμο. «Όταν πληρώνεται ένας μεγάλος στόχος καλό θα ήταν να μην μπαίνουμε στην διαδικασία βιαστικών αγορών χωρίς σχέδιο. Μπορεί η τάση να είναι γλυκιά και τα γρήγορα κέρδη να αρέσουν παρόλα αυτά μία στρατηγική θα πρέπει να ακολουθείται ανεξάρτητα από την ψυχολογία» επισημαίνει, χαρακτηριστικά, η Fast Finance. 

Πολλά θα καθοριστούν κι από τις εξελίξεις αυτής της εβδομάδας: Η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει την περαιτέρω επέκταση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, εξέλιξη η οποία δεν αποκλείεται να οδηγήσει τις τιμές των ελληνικών ομολόγων σε νέο ρεκόρ. Την Πέμπτη δε, στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. αναμένεται να υπάρξει μια ξεκάθαρη εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι με το Ταμείο Ανάκαμψης, μετά το βέτο των Ουγγαρία και Πολωνία. Την ίδια ώρα, η καμπύλη των κρουσμάτων θα κρίνει την επανέναρξη ή μη της λειτουργίας του λιανεμπορίου, κάτι το οποίο εφόσον τελικά πραγματοποιηθεί, θα δώσει μια νέα αύρα στην ελληνική οικονομία. 

Σε κάθε περίπτωση, και ανεξάρτητα των βραχυπρόθεσμων παραγόντων, οι αναλυτές θεωρούν ότι μεσοπρόθεσμα ο Γενικός Δείκτης θα συνεχίσει την πλαγιο-ανοδική κίνηση, ακόμη και χωρίς αυτόν τον φρενήρη ρυθμό των προηγούμενων εβδομάδων. Η επιστροφή των θεσμικών επενδυτών, τα πολλά υποσχόμενα εταιρικά deals, οι προσδοκίες άμεσης οικονομικής ανάκαμψης και οι βελτιωμένες προοπτικές επίλυσης του βραχνά των μη εξυπηρετούμενων δανείων παρέχουν τα κατάλληλα εχέγγυα, προκειμένου η ελληνική αγορά να κλείσει περαιτέρω την ψαλίδα του 2020 και να θέσει τις βάσεις για μια βιώσιμη πορεία εντός του 2021.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News