ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Δοκιμάζονται οι 870 μονάδες – Πτώση 3% για την Coca Cola

Στο -0,65% και τις 869 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Δοκιμάζονται οι 870 μονάδες – Πτώση 3% για την Coca Cola

Τα στηρίγματα των 870 μονάδων καλείται να υπερασπιστεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο βρίσκεται υπό κλοιό πιέσεων, εν μέσω του αδύναμου τζίρου και των εκτεταμένων ρευστοποιήσεων σε Coca – Cola και Τιτάνα.  

Πιο συγκεκριμένα, στο μέσο της σημερινής συνεδρίασης (13.55), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση της τάξης του 0,65% και υποχωρεί στις 869,75 μονάδες, χάνοντας περίπου έξι μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (875,43 μονάδες). 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε λίγο περισσότερο από έξι μονάδες (από 868,58 έως 874,74 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 16 εκατ. ευρώ μέσα στις πρώτες 3,5 ώρες.  

Οι σημερινές πιέσεις απορρέουν σε μεγάλο βαθμό από τον δεικτοβαρή τίτλο της Coca – Cola, ο οποίος διολισθαίνει κοντά στο -3% και τα 28,3 ευρώ. Από κοντά ακολουθεί και η μετοχή του Τιτάνα (-2,1%), με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να έπεται στο -1,5%.  

Ο «ιός» των ΑΜΚ 

Η ελληνική αγορά, στο μεταξύ, φαίνεται ότι παραμένει εγκλωβισμένη στα απόνερα της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) της ΔΕΗ (-1,1%), η οποία αναμένεται να απορροφήσει νέα επενδυτικά κεφάλαια από την προσφερόμενη ρευστότητα. 

Άλλωστε, όπως παρατηρεί και η Fast Finance, κάθε φορά που επιχειρεί να πλησιάζει τη ζώνη των 1.000 μονάδων και να αφήσει πίσω τις 900 μονάδες, εμφανίζεται στο προσκήνιο μία νέα ΑΜΚ, χαλώντας το όποιο θετικό momentum. 

Από τις αρχές του έτους εκτιμάται ότι μέσω ΑΜΚ έχουν αντληθεί περισσότερα από 3 δισ. ευρώ. «Αν αυτά τα κεφάλαια είχαν τοποθετηθεί στη ρηχή αγορά μας, μπορούμε να φανταστούμε το πού θα ήταν σήμερα» σπεύδει να προσθέσει η επενδυτική εταιρεία, στο εβδομαδιαίο σημείωμά της. 

Στο επίκεντρο τα εταιρικά μεγέθη 

Με τον Σεπτέμβριο, έναν πλούσιο σε ειδήσεις μήνα, να οδεύει προς το τέλος του, αυτή την στιγμή το βασικότερο για τον Γενικό Δείκτη είναι η υπεράσπιση των στηριγμάτων των 870 μονάδων, καθώς μετά ακολουθούν οι 850 μονάδες. 

Μέχρι την Πέμπτη, παράλληλα, οι εισηγμένες θα πρέπει να ολοκληρώσουν τον κύκλο δημοσίευσης των αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα να είναι άκρως ικανοποιητικά, πιστοποιώντας την ανθεκτικότητα και το rebound των ελληνικών εταιρειών. 

Υπό πίεση η ΕΤΕ 

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος, ομοίως με τον Γενικό Δείκτη, εμφανίζει ήπιες απώλειες, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο -0,42% και τις 554,4 μονάδες, με πολύ χαμηλό όγκο συναλλαγών.  

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία υποχωρεί κατά περίπου 1,5% και διολισθαίνει προς τα 2,42 ευρώ, εν μέσω των ψιθύρων περί της αναγκαιότητας ΑΜΚ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Eurobank παρουσιάζει μικρές απώλειες και διαπραγματεύεται στο -0,4% και το 0,83 ευρώ. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι μετοχές των Alpha Bank – Πειραιώς, οι οποίες καταγράφουν οριακές διακυμάνσεις και βρίσκονται στο 1,12 και στο 1,39 ευρώ, αντίστοιχα. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank -0,18% 1,12 ευρώ 
  • Eurobank -0,45% 0,836 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα -1,42% 2,425 ευρώ 
  • Πειραιώς -0,21% 1,397 ευρώ 

Κοντά στο -3% η Coca – Cola 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, μέχρι στιγμής ξεχωρίζει η μετοχή της Coca – Cola, η οποία διολισθαίνει κατά 2,7% και υπαναχωρεί στα 28,3 ευρώ, επηρεάζοντας αρνητικά το σύνολο της εικόνας της χρηματιστηριακής αγοράς.  

Από την πλευρά της, η μετοχή της ΔΕΗ διαπραγματεύεται στο -1,1% και τα 8,00 ευρώ, με τους αναλυτές να αναμένουν την τιμή των νέων μετοχών της ΑΜΚ. Στο -2% βρίσκεται και η μετοχή του Τιτάνα, ενώ πέριξ του 1,5% καθορίζονται οι απώλειες για τις μετοχές των ΓΕΚ Τέρνα, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και ΕΛΠΕ. 

Παρόμοια είναι η εικόνα και στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, όπου οι μετοχές των Cenergy και Πλαίσιο μειώνονται κατά τουλάχιστον 2%. Στο -2,6% διαμορφώνεται, επίσης, η μετοχή της ΑΒΑΞ, με τις μετοχές των Πλαστικά Θράκης – Profile να έπονται στο -1,5%. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (13.55), 22 μετοχές κινούνται ανοδικά, 66 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 21 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σε 62,7 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς         

moneyreview.gr  

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News