ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Αρνητικό πρόσημο υπό το βάρος της Coca – Cola

Στο -0,32% και τις 872 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Αρνητικό πρόσημο υπό το βάρος της Coca – Cola

Ήπιες απώλειες χωρίς τζίρο εμφανίζει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο καλείται να υπερασπιστεί τα στηρίγματα των 870 μονάδων, κόντρα στη μεταβλητότητα των τραπεζών και τις πιέσεις στον τίτλο της Coca – Cola.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη των συναλλαγών (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει μικρή πτώση της τάξης του 0,32% και υποχωρεί στις 872,63 μονάδες, χάνοντας περίπου τρεις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (875,43 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε λίγο περισσότερο από 2,5 μονάδες (από 872,07 έως 874,74 μονάδες), με τον τζίρο να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 3 εκατ. ευρώ μέσα στο πρώτο ημίωρο.

Ο «ιός» των ΑΜΚ

Η ελληνική αγορά φαίνεται ότι παραμένει εγκλωβισμένη στα απόνερα της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) της ΔΕΗ, η οποία αναμένεται να απορροφήσει νέα επενδυτικά κεφάλαια από την προσφερόμενη ρευστότητα.

Άλλωστε, όπως παρατηρεί και η Fast Finance, κάθε φορά που επιχειρεί να πλησιάζει τη ζώνη των 1.000 μονάδων και να αφήσει πίσω τις 900 μονάδες, εμφανίζεται στο προσκήνιο μία νέα ΑΜΚ, χαλώντας το όποιο θετικό momentum.

Από τις αρχές του έτους εκτιμάται ότι μέσω ΑΜΚ έχουν αντληθεί περισσότερα από 3 δισ. ευρώ. «Αν αυτά τα κεφάλαια είχαν τοποθετηθεί στη ρηχή αγορά μας, μπορούμε να φανταστούμε το πού θα ήταν σήμερα» σπεύδει να προσθέσει η επενδυτική εταιρεία, στο εβδομαδιαίο σημείωμά της.

Στο επίκεντρο τα εταιρικά μεγέθη

Με τον Σεπτέμβριο, έναν πλούσιο σε ειδήσεις μήνα, να οδεύει προς το τέλος του, αυτή την στιγμή το βασικότερο για τον Γενικό Δείκτη είναι η υπεράσπιση των στηριγμάτων των 870 μονάδων, καθώς μετά ακολουθούν οι 850 μονάδες.

Μέχρι την Πέμπτη, παράλληλα, οι εισηγμένες θα πρέπει να ολοκληρώσουν τον κύκλο δημοσίευσης των αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα να είναι άκρως ικανοποιητικά, πιστοποιώντας την ανθεκτικότητα και το rebound των ελληνικών εταιρειών.

Μεταβλητότητα στις τράπεζες

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος, ομοίως με τον Γενικό Δείκτη, εμφανίζει έντονη μεταβλητότητα, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο -0,3% και τις 555,08 μονάδες.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Eurobank, η οποία υποχωρεί κατά περίπου 1% και διολισθαίνει προς το 0,83 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας παρουσιάζει οριακές μεταβολές και διαπραγματεύεται στα 2,45 ευρώ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι μετοχές των Alpha Bank – Πειραιώς, οι οποίες καταγράφουν μικρές διακυμάνσεις και βρίσκονται στο 1,12 και στο 1,39 ευρώ, αντίστοιχα. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 0,18% 1,124 ευρώ
  • Eurobank -0,88% 0,8324 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -0,16% 2,456 ευρώ
  • Πειραιώς -0,14% 1,398 ευρώ

Ξεχωρίζει αρνητικά η Coca – Cola

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, μέχρι στιγμής ξεχωρίζει η μετοχή της Coca – Cola, η οποία διολισθαίνει κατά 2,5% και υπαναχωρεί στα 28,3 ευρώ, επηρεάζοντας αρνητικά την εικόνα της αγοράς. 

Από την πλευρά της, η μετοχή της ΔΕΗ διαπραγματεύεται στο +0,25% και τα 8,11 ευρώ, με τους αναλυτές να αναμένουν την τιμή των νέων μετοχών της ΑΜΚ. Στο +1% ενισχύεται, επίσης, η μετοχή της Aegean. 

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, οι μετοχές των Quest Συμμετοχών και ΕΛΤΟΝ αυξάνονται κατά 1%, ενώ στον αντίποδα η μετοχή της Cenergy υποχωρεί κατά 1% και τα 2,475 ευρώ. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 36 μετοχές κινούνται ανοδικά, 25 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ εννέα μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σε 62,9 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς        

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News