Business & Finance Δευτέρα 27/09/2021, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Eνέργεια και τράπεζες στήριξαν τα blue chip

Wall Street: Eνέργεια και τράπεζες στήριξαν τα blue chip

Με διαφορετικά πρόσημα έκλεισε τη σημερινή συνεδρίαση η Wall Street, καθώς οι συναλλασσόμενοι μπαίνουν στην τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, ο οποίος αποδείχθηκε αρκετά νευρικός. 

Ο S&P 500 υποχώρησε 0,3% και ο Nasdaq 0,5%, υπό τις πιέσεις της τεχνολογίας, ενώ ο Dow Jones έκλεισε με μικρή άνοδο 0,21%, βρίσκοντας στήριγμα στις μετοχές ενέργειας και τραπεζών. 

Η απόκλιση στους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες σημειώθηκε, καθώς οι ομολογιακές αποδόσεις εκτινάχθηκαν στα ύψη. Το κόστος δανεισμού στην αμερικανική 10ετία ξέφυγε προς στιγμή οριακά πάνω από το φράγμα του 1,50%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο και πολύ υψηλότερα από το 1,30% στα τέλη Αυγούστου. 

«Πιστεύουμε ότι η κατεύθυνση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων θα παραμείνει ο υπ΄αριθμόν ένας παράγοντας που θα καθοδηγεί την αγορά τις επόμενες εβδομάδες», αναφέρει αναλυτής της Wolfe Research. 

Οι υψηλές αποδόσεις έπληξαν τις μετοχές των μεγάλων της τεχνολογίας, όπως Alphabet, Apple και Nvidia. Σε πτώση επίσης βρέθηκε και ο κλάδος υγείας και real estate. 

Στον αντίποδα, οι μετοχές των εταιρειών που σχετίζονται με τις προοπτικές της οικονομίας, όπως της Carnival που κατέγραψε άνοδο 4,7% και των United Airlines και Boeing που ενισχύθηκαν πάνω από 1,5%. Εκτός από τον κλάδο μεταφορών, προβάδισμα είχαν και οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης. 

Η άνοδος των αποδόσεων ευνόησε και τις μετοχές του κλάδου χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, με τον τραπεζικό δείκτη KBW να ενισχύεται 2,9%. Οι μετοχές των Goldman Sachs και JPMorgan Chase ενισχύθηκαν περισσότερο από 2%, παρουσιάζοντας την καλύτερη επίδοση μεταξύ των blue chip. 

Ακόμη ένα «φωτεινό» σημείο της σημερινής συνεδρίασης ήταν η ενέργεια, με τις μετοχές των Exxon Mobil και Occidental Petroleum να ενισχύονται, καθώς το αργό ξεπέρασε τα 75 δολάρια και το brent έφθασε μία ανάσα από τα 80 δολάρια το βαρέλι. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News