Business & Finance Δευτέρα 27/09/2021, 20:30
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε υψηλό 10 ημερών ο DAX μετά τις γερμανικές εκλογές

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε υψηλό 10 ημερών ο DAX μετά τις γερμανικές εκλογές

Με πτώση έκλεισε τη σημερινή συνεδρίαση ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600, καθώς τα κέρδη των τραπεζών και της ενέργειας αντισταθμίστηκαν από τις απώλειες των μετοχών τεχνολογίας.

Ωστόσο, οι περισσότεροι από τους επιμέρους χρηματιστηριακούς δείκτες έκλεισαν με κέρδη, με προεξαίχοντα τον DAX στην Φρανκφούρτη. Οι γερμανικές μετοχές άγγιξαν υψηλό 10 ημερών, καθώς το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία απομάκρυνε τις ανησυχίες για σύσταση ενός κυβερνητικού συνασπισμού με αριστερό προσανατολισμό. 

Ο DAX στην Φρανκφούρτη ενισχύθηκε 0,3%, παρά το γεγονός ότι ο STOXX 600 υποχώρησε 0,2%. Οι Σοσιαλδημοκράτες αναμένεται να αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης μετά την οριακή νίκη τους στις εκλογές της Κυριακής, την πρώτη από το 2005, ανακοινώνοντας ότι θα επιχειρήσουν συνασπισμό με τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες έως τα Χριστούγεννα. 
 
Οι επενδυτές πήραν μία βαθιά ανάσα ανακούφισης που το ακροαριστερό κόμμα Linke δεν κατάφερε να εξασφαλίσει το όριο του 5% το οποίο ήταν απαραίτητο για την είσοδό του στη βουλή. 

Η γερμανική εταιρεία του real estate Vonovia, ο κατασκευαστής κινητήρων αεροσκαφών MTU Aero Engines και η Siemens Energy στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ήταν οι μεγάλοι νικητές του DAX. 

Eπίσης, ο επιμέρους δείκτης για τον πετρέλαιο και το φυσικό αέριο ενισχύθηκε περίπου 3% αγγίζοντας υψηλό τριμήνου, καθώς η τιμή brent πλησίασε οριακά τα 80 δολάρια το βαρέλι, αγγίζονας υψηλό τριών ετών, ενώ ο δείκτης των τραπεζών ενισχύθηκε 2,8%. Οι κορυφαίοι πετρελαϊκοί όμιλοι TotalEnergies, Royal Dutch Shell και ΒΡ ενισχύθηκαν από 3,4% έως 4,8%, προσφέροντας το μεγαλύτερο στήριγμα στο δείκτη STOXX 600.

Ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,2%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε επίσης 0,2%. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,6%, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 κέρδισε 1,5%.

Να σημειωθεί ότι ο STOXX 600 καταγράφει κέρδη 15,9% από τις αρχές του έτους έως σήμερα, ελαφρώς χαμηλότερα από την άνοδο 18,3% του S&P 500 στη Wall Street. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από REUTERS

   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News