ΑΓΟΡΕΣ

Ξεφουσκώνει η αντίδραση στο Χ.Α. – Στηρίγματα από τράπεζες

Στο +0,27% και τις 875 μονάδες ο Γ.Δ.

Ξεφουσκώνει η αντίδραση στο Χ.Α. – Στηρίγματα από τράπεζες

Ξεφουσκώνει η προσπάθεια αντίδρασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το οποίο κινείται οριακά ανοδικά, καθώς ολοένα και περισσότεροι τίτλοι επανέρχονται σε αρνητικό έδαφος, καθιστώντας αδύνατη την ανάκτηση του τεχνικού σημείου των 880 μονάδων.  

Πιο συγκεκριμένα, λίγο πριν το μέσο των συναλλαγών (13.50), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει μικρή άνοδο της τάξης του 0,27% και διαμορφώνεται στις 875,49 μονάδες, κερδίζοντας μόλις 2,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (873,10 μονάδες).  

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε οκτώ μονάδες (από 871,71 έως 879,57 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε απογοητευτικά επίπεδα, ξεπερνώντας μετά βίας τα 20 εκατομμύρια ευρώ μέσα στις πρώτες 3,5 ώρες. 

Από το +4% στο +1% η μετοχή της ΔΕΗ 

Παρά το δυναμικό ξεκίνημα, με τον Γενικό Δείκτη να φλερτάρει με τις 880 μονάδες, η συνέχεια δεν ήταν εξίσου ικανοποιητική, με τους πωλητές να αρχίζουν να ισορροπούν την κατάσταση και την προβληματική εικόνα της Λεωφόρου Αθηνών να επανέρχεται στο προσκήνιο.  

Η μετοχή της ΔΕΗ παραμένει σε ρόλο ρυθμιστή, καθώς από το πρωινό +4% έχει περιοριστεί στο +1%, αδυνατώντας να εκδηλώσει ένα ισχυρό rebound μετά τις διευρυμένες απώλειες της προηγούμενης εβδομάδες και το αρνητικό σερί των εννέα αρνητικών συνεδριάσεων (σωρευτικές απώλειες 24%).    

Εξάλλου, το σοκ από την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ), ύψους 750 εκατ. ευρώ, εξακολουθεί να επηρεάζει το επενδυτικό κλίμα, με αποτέλεσμα η βραχυπρόθεσμη τάση στη Λεωφόρο Αθηνών να παραμένει αρνητική.  

Μάλιστα, η κατάσταση θα μπορούσε να ήταν ακόμη χειρότερη, αν οι εισηγμένες δεν συνέχιζαν το μπαράζ θετικών αποτελεσμάτων, το οποίο παρέχει σημαντικά στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη.   

Την ίδια ώρα, το κλίμα στις διεθνείς αγορές παραμένει οριακά θετικό, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να ενισχύεται κατά 0,1% και τον γερμανικό δείκτη DAX κατά 0,6%, μετά το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής. Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, ο Dow εμφανίζει άνοδο 100 μονάδων στην προ-αγορά της Wall Street. 

Στηρίγματα από τις τράπεζες  

Επιστρέφοντας στην ελληνική συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος προσπαθεί να παράσχει στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη, καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 1,2%. Ωστόσο, ο χαμηλός τζίρος περιορίζει αισθητά τον θετικό αντίκτυπο στο χρηματιστηριακό ταμπλό. 

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία ενισχύεται κατά 1,9% και επιχειρεί να ανακτήσει το τεχνικό σημείο του 1,12 ευρώ. Κέρδη της τάξης του 1,5% εμφανίζει και η μετοχή της Πειραιώς, η οποία διαπραγματεύεται στο 1,38 ευρώ.  

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας βρίσκεται αμετάβλητη στο 2,48 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank αυξάνεται άνω του 1% και καθορίζεται στο όριο του 0,83 ευρώ. Από την πλευρά της, η Attica Bank τελεί υπό αναστολή λόγω του reverse split.  

  • Alpha Bank 1,9% 1,126 ευρώ  
  • Eurobank 1,15% 0,83 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα 0% 2,482 ευρώ  
  • Πειραιώς 1,46% 1,387 ευρώ  

Προβάδισμα των αγοραστών  

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές διατηρούν τα ηνία της αγοράς, παρότι οι πωλητές έχουν ανεβάσει ρυθμούς το τελευταίο δίωρο. Η μετοχή της Ελλάκτωρ, μέχρι στιγμής, ξεχωρίζει στο +3% και το 1,35 ευρώ, ενώ κέρδη κατά 1,8% εμφανίζει και η μετοχή της Mytilineos. 

Ταυτόχρονα, οι μετοχές των Lamda Development, ΕΥΔΑΠ και Motor Oil σημειώνουν άνοδο της τάξης του 1%. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Viohalco τελεί υπό πίεση, καθώς υποχωρεί κατά 2%. Απώλειες γύρω στο 1,5% παρουσιάζουν και οι μετοχές των Τιτάνα – Jumbo. 

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής αυξάνεται κατά 2,4%, ενώ η μετοχή της Profile ακολουθεί στο +2,1%. Κατά 1,8% ενισχύεται και η μετοχή της Intrakat. Στον αντίποδα, η μετοχή της Πλαστικά Θράκης μειώνεται κατά 1,6%. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (13.50), 52 μετοχές κινούνται ανοδικά, 36 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 16 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σε 63,2 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή.  

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς        

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News