Business & Finance Παρασκευή 24/09/2021, 20:52
ΑΓΟΡΕΣ

Eυρωπαϊκές μετοχές: «Εσπασε» το ανοδικό σερί τριών ημερών

Eυρωπαϊκές μετοχές: «Εσπασε» το ανοδικό σερί τριών ημερών

Με απώλειες έκλεισαν τη σημερινή συνεδρίαση τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις εξελίξεις γύρω από τον υπερχρεωμένο κινεζικό όμιλο ανάπτυξης ακινήτων Evergrande στον απόηχο των προειδοποιήσεων των κινεζικών αρχών για μια πιθανή κατάρρευση του ομίλου. 

Για το αρνητικό κλίμα ευθύνονται και τα εξασθενημένα στοιχεία για το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία που οδήγησαν τους επενδυτές σε ρευστοποίηση μέρους των κερδών τους. 

Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές από τον κλάδο λιανεμπορίου, με πτώση 1,7%, παρασύροντας τον πανευρωπαϊκό χρηματιστηριακό δείκτη STOXX 600 σε πτώση 0,9%. Ωστόσο, παρά τη σημερινή πτώση, το τριήμερο ράλι προσέφερε στο δείκτη άνοδο 0,3% στην εβδομάδα. 

Οι μετοχές των εταιρειών αθλητικών ειδών Adidas, Puma και JD Sports υποχώρησαν 3% εκάστη, από τη στιγμή που ο αμερικανικός ανταγωνιστής της Nike αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις του για τις πωλήσεις την οικονομική χρήση του 2022 και προέβλεψε καθυστερήσεις κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, λόγω ελλείψεων στην αλυσίδα τροφοδοσίας.

Ο φόρος της Evergrande εξακολουθεί να πλανάται πάνω από την αγορά, καθώς η εταιρεία χρωστάει 305 δισ. δολάρια, δεν έχει μετρητά και οι επενδυτές ανησυχούν ότι μια κατάρρευση θα αποτελούσε συστημικό ρίσκο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κίνας και θα εξαπλωνόταν σε όλο τον κόσμο. Η προθεσμία για την καταβολή τόκων 83,5 εκατ, δολάρια για την αποπληρωμή δύο ομολόγων πέρασε χωρίς ανακοίνωση από την Evergrande ή οποιοδήποτε σημάδι ότι θα πληρωθούν οι κάτοχοι ομολόγων.

Από τους επιμέρους δείκτες, ο DAX στην Φρανκφούρτη υποχώρησε 0,7%, στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν ότι ο δείκτης του γερμανικού ινστιτούτου Ifo που παρακολουθεί το επιχειρηματικό κλίμα επιδεινώθηκε το Σεπτέμβριο για τρίτο διαδοχικό μήνα. Η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη και στις εκλογές που διεξάγονται την Κυριακή στη Γερμανία με την τελευταία δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας να δείχνει πως το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα διατηρεί το προβάδισμά του, ωστόσο η διαφορά από τη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) έχει πλέον συρρικνωθεί στη μία μονάδα.

Ο γαλλικός CAC 40 στο Παρίσι σημείωσε πτώση 0,95%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε απώλειες της τάξης του 0,38%.  

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB υποχώρησε κατά 0,43%, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35είχε απώλειες κάτω του 0,1% στις 8.873,10 μονάδες. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News