Business & Finance Παρασκευή 24/09/2021, 19:17
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Ξέφυγαν ανοδικά οι αποδόσεις – Στο 0,81% της ελληνικής 10ετίας

Ομόλογα: Ξέφυγαν ανοδικά οι αποδόσεις – Στο 0,81% της ελληνικής 10ετίας

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίστηκε και σήμερα η άνοδος των ομολογιακών αποδόσεων του ευρώ, με το κόστος δανεισμού στη γερμανική 10ετία να αγγίζει το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιουλίου, μετά από μία σειρά «επιθετικών» μηνυμάτων από τις κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη. 

Οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών δείχνουν ότι ετοιμάζονται να τραβήξουν μία «κόκκινη γραμμή» στην άκρως χαλαρή νομισματική πολιτική που εφάρμοσαν στη διάρκεια της πανδημίας, αναφέρουν αναλυτές της ING. Η προσδοκία πιο αυστηρής νομισματικής πολιτικής ωθεί συνήθως τους επενδυτές σε ρευστοποιήσεις ομολόγων, που σημαίνει οτι οι αποδόσεις θα ανέβουν και οι τιμές θα υποχωρήσουν. Αναλυτές της Radobank επισημαίνουν ότι η αγορά κρατικών ομολόγων καθοδηγείται από την τάση ανάληψης ρίσκου στα χρηματιστήρια και από την άνοδο των τιμών πετρελαίου. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε τρεις μονάδες βάσης στο -0,23%, ενώ από την ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του αντίστοιχου ιταλικού ανέβηκε στο 0,785% στο υψηλοτερο επίπεδο απο τις 6 Ιουλίου με άνοδο έξι μονάδων βάσης. 

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση της ελληνικής 10ετίας ξέφυγε ξανά στο 0,81% με το spread στις 108 μονάδες βάσης, ενώ στην ελληνική πενταετία το κόστος δανεισμού κλιμακώθηκε στο 0,05%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 132 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων τα 52 εκατ. έγιναν στη 10ετία και τα 16 εκατ. στην πενταετία. 

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η απόδοση της αμερικανικής 10ετίας διαπέρασε το φράγμα του 1,40% για πρώτη φορά στην προχθεσινή συνεδρίαση, για να αγγίξει ενωρίς το πρωί χθες το 1,452% και να πάρει εν συνεχεία μία ανάσα στο 1,41%. 

Σύμφωνα με αναλυτές, η καμπύλη των ομολόγων επαναπροσδιορίζεται για μία μελλοντική επιτοκιακή αύξηση, χωρίς ωστόσο αυτή να είναι στο άμεσο μέλλον. Η Φέντεραλ Ριζέρβ στη συνεδρίαση της Τετάρτης έδωσε έναν πιο επιθετικό τόνο, σηματοδοτώντας ότι η έναρξη του tapering θα είναι σύντομα, πιθανόν και το Νοέμβριο. Πηγές ανέφεραν επίσης ότι αρκετοί διαμορφωτές της ΕΚΤ αναμένουν υψηλότερο πληθωρισμό, θέση που φαίνεται να ανοίγει το δρόμο για τον τερματισμό του έκτακτου προγράμματος ΡΕΡΡ στα τέλη Μαρτίου, όπως έχει προγραμματιστεί. Ωστόσο, η ΕΚΤ εξακολουθεί να κρατά πιο ήπιους τόνους σε σχέση με τις υπόλοιπες κορυφαίες κεντρικές τράπεζες. Η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε σήμερα ότι οι πολλοί από τους παράγοντες που έχουν ωθήσει σε άνοδο τις τιμές είναι προσωρινοί. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News