Business & Finance Πέμπτη 23/09/2021, 19:28
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Οι κεντρικές τράπεζες ανεβάζουν τις αποδόσεις

Ομόλογα: Οι κεντρικές τράπεζες ανεβάζουν τις αποδόσεις

Μεγάλη άνοδο παρουσίασαν οι αποδόσεις στην αγορά κρατικού χρέους του ευρώ στη σημερινή συνεδρίαση, από τη στιγμή που η Φέντεραλ Ριζέρβ έδωσε το σήμα ότι σκοπεύει να αρχίσει τη μείωση των αγορών ομολόγων σύντομα, πιθανόν και στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου, η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας αύξησε το βασικό επιτόκιό της και το ράλι των μετοχών έκαμψαν τη ζήτηση για ασφαλές ενεργητικό. 

Επίσης τα στοιχεία της Markit για την επιχειρηματική δραστηριότητα έδειξαν ότι οι τιμές πρώτων υλών στην Ευρωζώνη εκτινάχθηκαν σε υψηλό δύο δεκαετιών το Σεπτέμβριο, εντείνοντας τις ανοδικές πιέσεις στις ομολογιακές αποδόσεις. Τα στοιχεία αυτά έδειξαν ότι τα προβλήματα στην αλυσίδα προσφοράς δεν πρόκειται να ξεπεραστούν εύκολα και συνεπώς η τάση του υψηλού πληθωρισμού θα είναι εδώ τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες. «Οι πιέσεις στις τιμές θα παραμείνουν έντονες, δεν πρόκεται να υπάρξει σύντομα αποκλιμάκωση”, αναφέρει οικονομολόγος της Capital Economics. 

Στο πλαίσιο αυτό, οι διαμορφωτές πολιτικής της ΕΚΤ προετοιμάζονται για υψηλό πληθωρισμό, πέραν των προσδοκιών της ΕΚΤ, γεγονός που φαίνεται πλέον να ανοίγει το δρόμο για τερματισμό του έκτακτου προγράμματος αγορών το Μάρτιο, όπως ανέφεραν πηγές της ΕΚΤ. «Από όλες όμως τις εξελίξεις με τις κεντρικές τράπεζες, η Fed ήταν αυτή που έδωσε τον τόνο στην αγορά κρατικού χρέους, καθώς ο πρόεδρός της Τζερόμ Πάουελ φάνηκε αποφασισμένος για την έναρξη του tapering», αναφέρει αναλυτής της Daiwa Capital Markets. «H Fed είναι ξεκάθαρο ότι έχει εισέλθει στην τελική ευθεία για το tapering», σημειώνει αναλυτής της DZ Bank. 

Την ίδια στιγμή, η Τράπεζα της Αγγλίας άφησε μεν αμετάβλητο το βασικό επιτόκιό της, όμως δύο διαμορφωτές πολιτικής έναντι έναν στην προηγούμενη συνεδρίαση, τάχθηκαν υπέρ μίας γρήγορης άρσης του προγράμματος αγορών ομολόγων. 

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, οι αποδόσεις των 10ετών αυξήθηκαν από έξι έως επτά μονάδες βάσης σε ολόκληρη την Ευρωζώνη. Η απόδοση του γερμανικού αυξήθηκε επτά μονάδες στο -0,249%, στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιουλίου και στη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τον Φεβρουάριο. Κατά έξι μονάδες βάσης αυξήθηκε και η απόδοση του 30ετούς, διαμορφούμενη στο 0,26%. 

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς αυξήθηκε στο 0,76% με το spread στις 107 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία η αποδοση διαμορφώθηκε στο 0,02%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 148 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων τα 68 εκατ.ευρώ έγιναν στην πενταετία και τα 40 εκατ.ευρώ στη 10ετία. 

Εκτός Ευρωζώνης, η απόδοση του βρετανικού 10ετούς ενισχύθηκε 10 μονάδες βάσης στο 0,38%, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2020, ενώ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ξέφυγε πάνω από το 1,4% για πρώτη φορά από τα μέσα Ιουλίου. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News