Business & Finance Τετάρτη 22/09/2021, 19:45
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Η Ιταλία «έριξε» τις αποδόσεις στην ευρωπεριφέρεια

Ομόλογα: Η Ιταλία «έριξε» τις αποδόσεις στην ευρωπεριφέρεια

H ευρωπεριφέρεια είχε το προβάδισμα στη σημερινή συνεδρίαση, με τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της να αποκλιμακώνονται, ειδικά των ιταλικών, σε αντίθεση με τον «πυρήνα» που «είδε» τις αποδόσεις του να καταγράφουν μικρή άνοδο. 

Τα ιταλικά κρατικά ομόλογα ήταν αυτά που βελτίωσαν το κλίμα στην ευρωπεριφέρεια, με τις αποδόσεις τους να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη μείωση, μετά το δημοσίευμα του Bloomberg που θέλει την Ρώμη να σταματά τις κοινοπρακτικές εκδόσεις χρέους μέσω τραπεζών τις επόμενες εβδομάδες, με traders να υποστηρίζουν ότι η διαδικασία αυτή πριμοδοτεί κάποιες τραπεζες. Μέχρι στιγμής, η ιταλική κυβέρνηση δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο, παρότι κυκλοφορούσαν ήδη φήμες σχετικά με την κίνηση αυτή από την προηγούμενη εβδομάδα. «Συνήθως, οι εκδόσεις χρέους ασκούν πιέσεις στις τιμές των ομολόγων. Η είδηση ότι η Ρώμη σταματά τις κοινοπρακτικές εκδόσεις στηρίζει τα μακροπρόθεσμα ιταλικά ομόλογα», αναφέρει στρατηγικός αναλυτής της DZ Bank.

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς υποχώρησε δύο μονάδες βάσης, στο 0,67%. Σε αποκλιμάκωση και οι αποδόσεις των πορτογαλικών και ισπανικών κρατικών ομολόγων.  

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς παρέμεινε στο 0,74% με το spread στις 110 μονάδες βάσης, ενώ και στην πενταετία το κόστος δανεισμού διατηρήθηκε και σήμερα στο μηδέν. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 124 εκατ.ευρώ. 

Στον «πυρήνα», οι ομολογιακές αποδόσεις κινήθηκαν ανοδικά, καθώς επέστρεψε η τάση ανάληψης ρίσκου στις διεθνείς αγορές από τη στιγμή που ο κινεζικός κολοσσός Evergrande αποπλήρωσε κουπόνι ομολόγου σε γιουάν που έληξε σήμερα απομακρύνοντας κάπως τις ανησυχίες για επικείμενη χρεοκοπία.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς αυξήθηκε μία μονάδα βάσης στο -0,31%. Από πλευράς προσφοράς, η Γερμανία άντλησε 1,862 δισ.ευρώ από την έκδοση 15ετούς με μέση απόδοση -0,06%.

Πάντως, οι επενδυτές ήταν ιδιαίτερα συγκρατημένοι απέναντι σε νέες αγορές, καθώς είχαν το βλέμμα τους στραμμένο στη συνεδρίαση της Fed, που θα ολοκληρωθεί λίγο αργότερα. 

Αναλυτής της ING σημειώνει ότι παρά την τάση ανάληψης κινδύνου, η αβεβαιότητα παραμένει τόσο από το μέτωπο της Evergrande όσο και από πλευράς νομισματικής πολιτικής και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Το μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, Μάντις Μίλερ, ανέφερε σε συνέντευξή του ότι η ΕΚΤ θα συζητήσει για το εάν θα αυξήσει το κανονικό της πρόγραμμα αγοράς ομολόγων όταν θα ολοκληρωθεί το έκτακτο ΡΕΡΡ. Ωστόσο, πολλοί επενδυτές φαίνεται να έχουν ήδη προεξοφλήσει αύξηση των αγορών στο πλαίσιο του κανονικού προγράμματος όταν θα λήξει το ΡΕΡΡ στα τέλη Μαρτίου του 2022. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News