Business & Finance Δευτέρα 20/09/2021, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Σε βαθύ «κόκκινο» με ριπές από Κίνα

Wall Street: Σε βαθύ «κόκκινο» με ριπές από Κίνα

Βαθιά στο «κόκκινο» έκλεισαν τη συνεδρίαση και οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street υπό το φόβο μίας χρεοκοπίας της Evergrande, του κινεζικού κολοσσού που θα κληθεί την Πέμπτη να αποπληρώσει δύο ομόλογα που λήγουν, με τους επενδυτές να εγκαταλείπουν τις μετοχές και να αποζητούν την ασφάλεια. 

Ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 620 μονάδων ή 1,80%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τις 28 Οκτωβρίου του 2020, αφού προς στιγμή έκανε βουτιά λίγο μικρότερη των 1000 μονάδων. Ο S&P 500 υποχώρησε 1,7%, με όλους τους κλάδους του να καταγράφουν απώλειες τουλάχιστον 1%, στην χειρότερη ημερήσια επίδοση σε διάρκεια 11 μηνών, ενώ ο Nasdaq έκλεισε τη συνεδρίαση με πτώση 2,2%, στο χαμηλότερο επίπεδο μηνός. Και οι τρεις χρηματιστηριακοί δείκτες υποχωρούσαν ενδοσυνεδριακά περισσότερο από 2%.

Είχε πολύ καιρό η Wall Street να παρουσιάσει ένα sell off αυτής της κλίμακας και εάν επιβεβαιωθεί το σενάριο που θέλει την αγορά να κάνει διόρθωση 5% το Σεπτέμβριο, τότε θα είναι η πρώτη τέτοιου είδους μεγάλη πτώση για την αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά από τον Οκτώβριο του 2020, σύμφωνα με την LPL Financial Research. Οι δείκτες Dow και Nasdaq υποχωρούν περισσότερο από 5% από τα ιστορικά υψηλά τους. 

Οι μετοχές που σχετίζονται με την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας δέχθηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα. Οι Ford και Carrier Global απώλεσαν περισσότερο από το 3% της αξίας τους, ενώ General Motors και Boeing κατέγραψαν απώλειες περίπου 2% εκάστη. 

Σε πτώση και οι μετοχές του κλάδου ενέργειας, καθώς η τιμή αργού έκανε βουτιά 2% εν μέσω ανησυχιών για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. Ο ενεργειακός κλάδος απώλεσε 3,3% της αξίας, παρουσιάζοντας την χειρότερη επίδοση μεταξύ των 11 κλάδων του S&P 500. Η ΑΡΑ υποχώρησε 6%, ενώ οι Occindental Petroleum και Devon Energy 5%.  

Στο «κόκκινο» και ο τραπεζικός κλάδος, καθώς μειώθηκαν οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, μετις μετοχές των Bank of America και JPMorgan να υποχωρούν περισσότερο από 2%. 

Οι μετοχές καταγράφουν απώλειες από τις αρχές του μηνός έως σήμερα, σε μία εξέλιξη που επιβεβαιώνει το μότο ότι ο Σεπτέμβριος θεωρείται από τους χειρότερους μήνες του για τη Wall Street. Ο Dow υποχωρεί 3,3%, ο S&P 500 3,2%, ενώ ο Nasdaq 2,9%. 

moneyreview.gr

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News