Business & Finance Δευτέρα 20/09/2021, 15:28
ΑΓΟΡΕΣ

Γιατί η Ευρώπη «ξεμένει» από εταιρικά ομόλογα

Γιατί η Ευρώπη «ξεμένει» από εταιρικά ομόλογα

Τα διαπραγματεύσιμα ομόλογα των ευρωπαϊκών εταιρειών στα οποία μπορούν να τοποθετηθούν οι επενδυτές παρουσιάζουν έλλειψη, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά μετά το 2005, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του πρακτορείου, επί του παρόντος παρουσιάζεται μια συρρίκνωση της τάξεως των 21 δισ. ευρώ στα εταιρικά ομόλογα που βρίσκονται σε διαπραγμάτευση και παρά ένα κύμα εκδόσεων που προήλθε από τις επιχειρήσεις που δεν ανήκουν στον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Για τη μείωση αυτή του κυκλοφορούντος εταιρικού χρέους που είναι η πρώτη από την κρίση του 2008, η αιτία εστιάζεται στα δικαιώματα προαίρεσης, στα προγράμματα επαναγορών των ίδιων των εταιρειών, στις επερχόμενες καλύψεις των ομολόγων, όπως και στις ενισχυμένες αγορές από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Για το 2021, οι αγορές της ΕΚΤ εταιρικών ομολόγων για το πρόγραμμα αγορών εταιρικών ομολόγων (CSPP) ανέρχεται στα 42 δισ. ευρώ, ενώ για το πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης για την πανδημία (ΡΕΡΡ) σε 10 δισ. ευρώ. 

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες επίσης απολαμβάνουν το ευνοϊκό καθεστώς χρηματοδότησης, ένα περιβάλλον με άφθονη χρηματοδότηση που συνετέθη από τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία. 

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η ρευστότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και τα ταμειακά διαθέσιμα βρίσκονται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα. Υπό αυτό το πλαίσιο, οι ευρωπαϊκές εταιρείες δεν χρειάζεται να προχωρήσουν στην έκδοση χρέους για να καλύψουν τις χρηματοδοτικές τους ανάγκες. 

Καταλήγοντας, το πρακτορείο αναμένει ότι η αρνητική αυτή τάση θα διατηρηθεί και τους επόμενους μήνες. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News