Business & Finance Δευτέρα 20/09/2021, 09:33
ΑΓΟΡΕΣ

Αγορές: «Αιμορραγία» στο Χονγκ Κονγκ και το Σίντνεϊ

Κλειστές οι άλλες ασιατικές αγορές

Αγορές: «Αιμορραγία» στο Χονγκ Κονγκ και το Σίντνεϊ

Μαζικές ρευστοποιήσεις στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ έχουν πυροδοτήσει στο Χονγκ Κονγκ οι ανησυχίες για την κινεζική κατασκευαστική China Evergrande Group. Η μετοχή της τελευταίας έκανε βουτιά 14,17% και λειτούργησε ως βαρίδι στον Hang Seng, που υποχώρησε 3,43%. 

Αρκετές ακόμη κατασκευαστικές, αλλά και ασφαλιστικές δέχθηκαν σφυροκόπημα. Οι μετοχές των AIA και Ping An Insurance κατέγραψαν απώλειες άνω του 5% και του 7% αντίστοιχα. Ο δείκτης Hang Seng Properties με μία βουτιά 7% βρέθηκε σε χαμηλά 52 εβομάδων. 

Με 200.000 υπαλλήλους και 3,8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας να εξαρτώνται από τις δραστηριότητές της, η Evergrande είναι ένας πραγματικός γίγαντας των ακινήτων. Είναι όμως και μία από τις πιο υπερχρεωμένες εταιρείες του κόσμου, με υποχρεώσεις άνω των 300 δισ. δολαρίων, που εξελίσσονται σε ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της κινεζικής οικονομίας. Από τις αρχές του έτους η μετοχή της Evergrande έχει χάσει πάνω από το 80% της αξίας της. Διαβάστε περισσότερα για την εταιρεία εδώ. 

Βαθύ κόκκινο και στο Χρηματιστήριο του Σίντνεϊ, με τον S&P/ASX 200 να υποχωρεί σχεδόν 2%. Στο στόχαστρο βρέθηκαν οι μεταλλευτικοί κολοσσοί με τις Rio Tinto και Fortescue Metals Group να υποχωρούν 3,7% έκαστη και την BHP να καταγράφει απώλειες άνω του 4%. 

Σημειώνεται ότι τα χρηματιστήρια της Σανγκάης, του Τόκιο και της Σεούλ είναι σήμερα κλειστά λόγω αργίας. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News